Previše cvekle

Jedete cveklu svaki dan? Vaša krv trpi posljedice

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jedete cveklu svaki dan? Vaša krv trpi posljedice
Foto: Pexels

Cvekla je poznata kao superhrana, bogata vlaknima, vitaminima i antioksidansima, ali prečesto konzumiranje može donijeti i neželjene posljedice.

Prirodno bogata oksalatima, cvekla može doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca, posebno kod ljudi sklonih ovom problemu.

Previše oksalata može ometati apsorpciju kalcija, što dugoročno nije idealno za zdravlje kostiju.

Nagli skok šećera u krvi

Prirodni šećeri u cvekli mogu uzrokovati nagle promjene nivoa glukoze. Osobe s dijabetesom ili insulinskom rezistencijom treba da budu oprezne i da je ne konzumiraju prečesto, posebno u obliku soka.

Cvekla je zdrava, ali umjerenost je ključ. Uživajte u njenim benefitima, ali ne zaboravite da je raznovrsna ishrana najbolji put do zdravlja.

Prekomjerna konzumacija cvekle može dovesti do snižavanja krvnog pritiska do nezdravog nivoa, što može izazvati vrtoglavicu, umor i slabost, posebno kod osoba koje već imaju nizak pritisak.