Poboljšava imunitet

Jeste li probali ovaj ljekoviti čaj bez kofeina za dug život?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jeste li probali ovaj ljekoviti čaj bez kofeina za dug život?
Foto: Ilustracija

Dolaskom proljeća dolaze i tegobe. Organizmu oslabljenom raznim zimskim bolestima, gripom i prehladama treba pomoći i ojačati ga kako bi se mogao obraniti od raznih uzročnika alergija. Snažan prirodni imunitet je osnova dobrog zdravlja, ali i dugovječnosti. Oslabljen imunitet povećava podložnost infekcijama i malignim bolestima, dok njegova hiperaktivnost predstavlja predispoziciju za alergije i autoimune bolesti.

Osnovni zadatak različitih dijelova imunog sistema je prepoznati tvari koje ne pripadaju našem organizmu i uništiti ih. Imati dobar imunitet i održavati njegovu dobru funkciju znači živjeti duže i zdravije.

Zbog svojih zdravstvenih učinaka i raznovrsne primjene, biljka rooibos postala je hit na svjetskom tržištu i zaslužuje sve veću pažnju u posljednjih nekoliko godina.

Rooibos se može poslužiti kao vrući ili hladni čajni napitak, a ponekad se koristi i u jelima ili kao dodatak u sirupima s visokokvalitetnim medom.

Osim toga, našao je svoje mjesto kao dodatak prehrani za jačanje organizma, dodatak prehrani za osobe koje pate od nedostatka željeza te kao nezaobilazni dodatak prehrani dojilja.

Sastav i djelovanje

Za razliku od crnog čaja, rooibos čaj ne sadrži kofein, čineći ga prikladnim za konzumaciju tokom cijelog dana.

Ovaj čaj ima osvježavajući okus, obogaćen je mineralima, te sadrži enzim superoksid dismutazu, snažan antioksidans koji usporava proces starenja i pruža zaštitu od mnogih bolesti izazvanih djelovanjem slobodnih radikala.

Rooibos čaj pomaže održati zdravlje, vitalnost, usporava starenje i pruža zaštitu od različitih bolesti, uključujući ozbiljne zdravstvene probleme.

Flavonoidi u rooibosu smanjuju histaminski gubitak imunološkog sustava, te se pokazao djelotvornim u borbi protiv alergija, astme i kožnih alergijskih ekcema.

Ovaj bezkofeinski čaj s niskim udjelom tanina, bogat vitaminom C i mineralima, može se smatrati i prehrambenim proizvodom, pružajući koristi bez dodatnih kalorija, što ga čini posebno prikladnim za osobe na dijeti.

Minerali prisutni u rooibos čaju uključuju cink, mangan, alfa-hidroksil (koristan za kožu), magnezij, bakar, željezo, kalij, kalcij i florid.

Za šta se sve preporučuje?

U svojoj domovini Južnoj Africi rooibos se uvijek upotrebljavao kao lijek protiv želučanih i probavnih tegoba (poput žgaravice, mučnine, crijevnih upala, čira). Dokazano je da umiruje grčeve u crijevima, posebno kod male djece

Atribut "majčino čudo" stekao je zahvaljujući blagotvornom djelovanju na dojilje. Naime, koristeći čaj rooibos dojilje nakon dojenja primjećuju da se nervozne bebe obično umire, a prestaju i mučni grčevi.

Blagotvoran je za kožu, smiruje I uklanja nesanicu, pomaže kod stresa i napetosti, brzo nadoknađuje minerale izgubljene pojačanim tjelesnim aktivnostima, posebno kod sportista.

Različite studije pokazuju kako su zdravstvene prednosti biljke rooibos goleme, pa su tako osim navedenog neka istraživanja pokazala da štiti od kardiovaskularnih bolesti te spriječava srčana oboljenja.

Također je otkriveno kako i u nekim slučajevima preventivno djeluje protiv nastanka raka.

Flavonoidi u njemu mogu štititi od neželjenih genetskih oštećenja stanica, a čaj povećava proizvodnju antitijela.

Stručnjaci procjenjuju da pruža zaštitu i od oboljenja jetara i debelog crijeva. Japanska istraživanja potvrdila su kako rooibos znatno smanjuje svrb u bolesnika s dermatitisom

Rooibos se preporučuje ne samo zbog bogatog udjela željeza (0,07 mg na 200 ml čaja), već i zbog dodatnih mikroelemenata koji pospješuju njegovu apsorpciju te vrlo niskog udjela tanina, koji je inače otežava.

Zbog toga željezo u ovome obliku ne uzrokuje probavne smetnje i zatvore.