istraživanje

Opasnost za zdravlje: Šest biljnih dodataka koji oštećuju jetru

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Opasnost za zdravlje: Šest biljnih dodataka koji oštećuju jetru
FOTO: Ilustracija

Iako različite biljke koriste u medicinske svrhe već dugi niz godina, nedavno su postale vrlo popularne dijelom zahvaljujući objavama na platformi društvenih medija TikTok gdje se hvale prednosti uzimanja biljnih dodataka kao što su ashwagandha, kurkuma i zeleni čaj.

Nova studija istraživača sa Sveučilišta u Michiganu izvještava da je procijenjenih 15,6 miliona odraslih osoba u SAD-u – ili 5% uzelo barem jedan biljni dodatak u posljednjih 30 dana koji bi mogao biti štetan za njihovu jetru.

Tako u časopisu JAMA Network OpenTrusted Source objavljena studija gdje su naučnici pratili upotrebu šest biljnih dodataka prehrani sudionika studije, koji se prema prošlim istraživanjima smatraju potencijalno hepatotoksičnim, a to su:

- ashwagandha
- crni kohoš
- Garcinia cambogia
- ekstrakt zelenog čaja
- crvena riža s kvascem
- kurkuma ili kurkumin

Potencijalno hepatotoksični botanički proizvodi su proizvodi koji sadrže biljne sastojke koji su implicirani kao potencijalni uzroci oštećenja jetre – za svjetske medije rekla je Alisa Likhitsup, klinička docentica na Odjelu za internu medicinu sa Sveučilišta u Michiganu i glavna autorica ove studije, prenosi azra.ba

"Još nije poznato kako ovi proizvodi uzrokuju oštećenje jetre, ali vjerojatno je to zbog metabolizma koji se događa u jetri nakon što su proizvodi konzumirani", rekla je Likhitsup.

Na kraju studije, Likhitsup i njen tim otkrili su da je oko 58% svih sudionika prijavilo korištenje biljnog ili dodatka prehrani barem jednom u razdoblju od 30 dana.

Oko 5% sudionika reklo je da su uzeli barem jedan od šest potencijalno hepatotoksičnih biljnih proizvoda u posljednjih 30 dana.