Zobene pahuljice su odličan izbor za jutarnji obrok, ali možete ih iskoristiti i za pripremu ukusnog deserta. Ovaj zdravi kuglof s jabukama, pekmezom od jabuka i cimetom odličan je za dijabetičare i sve koji žele uživati u slastici bez grižnje savjesti.
Sastojci (za 12 osoba):
3 šalice samljevenih zobenih pahuljica
1 šalica mljevenih oraha
3 žlice xylitola
1 žlica praška za pecivo
1 žlica cimeta
3 narezane jabuke
1 prstohvat soli
1 veliko jaje
1 šalica tekućeg pekmeza od jabuka (ili soka od jabuka)
1 šalica bademovog mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
2 žlice rastopljenog kokos maslaca
Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke.
U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke (osim kokos maslaca).
Prelijte mokre sastojke preko suhih i miješajte dok se ne dobije homogena smjesa.
Dodajte rastopljeni kokos maslac i dobro promiješajte.
Uključite pećnicu na 180°C i stavite smjesu u pripremljeni kalup za kuglof.
Pecite 20-30 minuta, dok kuglof ne postane zlatno-smeđi i čvrst na dodir.
Po želji pospite xylitolom u prahu i cimetom.
Savjet: Kuglof možete peći i u kalupu za mini kuglofe ili muffine, što je praktično za pakiranje u školu, na posao ili za izlete.