Šest razloga zašto kikiriki treba uvrstiti u ishranu, naročito zimi
Tokom hladnih mjeseci se krećemo manje i počinjemo da jedemo više nego što je potrebno. U ovom periodu neki biraju namirnice koje zapravo nisu dobre za organizam jer utiču na smanjenje nivoa energije.
Međutim, jedna namirnica koju mnogi vole da jedu kao užinu je zapravo dobar izbor kada je u pitanju ishrana tokom zime.
Za "Health Shots", nutricionisti su kao takvu namirnicu izdvojili kikiriki i podijelili šest razloga zašto bi ga povremeno trebalo dodati u svoju ishranu kao zdravu alternativu čokoladama, čipsu i sličnim opcijama.
Bogat zdravim mastima
Kikiriki je odličan izvor zdravih masti, posebno mononezasićenih masti, koje vam mogu pomoći da budete puni energije tokom hladnijih mjeseci.
Ove masti takođe podržavaju zdravlje srca tako što smanjuju nivo lošeg holesterola.
Ima pozitivan efekat na energiju
Tokom hladnih mjeseci često možete da se osjećate usporeno, ali kikiriki je odlična užina za povećanje nivoa energije.
Kombinacija zdravih masti, proteina i vlakana u kikirikiju povećava nivo energije, održavajući vas aktivnim i budnim čak i tokom hladnih dana.
Poboljšava zdravlje kože
Hladan vazduh može učiniti kožu suvom, ali kikiriki sadrži niacin (vitamin B3), koji pomaže da koža ostane hidrirana, sjajna i zdrava.
Ova namirnica podržava cirkulaciju krvi, što može biti posebno korisno kada je napolju hladno, prenosi Index hr.
Jača imunitet
Prepun vitamina poput vitamina E, kikiriki pomaže u jačanju imunološkog sistema, što je posebno važno zimi kada su prehlade i grip češći.
Vitamin E je snažan antioksidans koji se bori protiv infekcija.
Reguliše nivo šećera u krvi
Proteini i vlakna u kikirikiju pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Ovo ih čini odličnom užinom za one sa dijabetesom ili za one koji žele da održe stabilan nivo energije tokom dana.
Podrška varenju
Kikiriki je dobar izvor vlakana koja pomažu varenju i spriječavaju zatvor.
Vlakna pomažu u održavanju nesmetanog rada vašeg digestivnog sistema, što je neophodno kada zimi jedete težu hranu koja može uticati na normalnu funkciju varenja.