Odlične opcije

Top deset izvora proteina biljnog porijekla

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Top deset izvora proteina biljnog porijekla
Foto: Ilustracija

Kada je riječ o proteinima, piletina i junetina su vrlo cijenjeni. Osim što proizvodi životinjskog porijekla sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, količina proteina u 100 grama mesa je izuzetno teško nadmašiti.

Ipak, stručnjaci u prehrambenoj industriji predviđaju da će tržište biljnih proteina zauzeti gotovo 8% globalnog tržišta proteina do 2030. To je posljedica rastućeg broja opcija i sve veće dostupnosti biljnih proizvoda u trgovinama i restoranima. Čak i ako niste vegani ili vegetarijanci, nutricionisti sve više preporučuju umjerenu konzumaciju mesa. U nastavku, otkrijte 10 namirnica koje su odlične opcije.

Leća je jedna od njih. Ova mala mahunarka ne samo da je bogata proteinima, već sadrži i obilje drugih makronutrijenata. Leća je izvor vlakana, vitamina, minerala i bio-nutrijenata. Također su izuzetno prilagodljive u prehrani - mogu se koristiti kao dodatak, prilog ili glavno jelo. 

Pistacije su također dobar izbor zbog svog profila aminokiselina. Konzumiranje plodova u ljusci potiče sporiji unos hrane, što može rezultirati osjećajem sitosti i manjim unosom hrane.

Kvinoja, iako je tehnički sjemenka, često se smatra žitaricom i jedan je od najboljih izvora proteina u toj kategoriji. Osim što je odlična u salatama, može se koristiti kao punjenje za paprike ili zamjena za rižu. Kako biste osigurali dovoljan unos proteina, preporučuje se kombinovanje kvinoje s mahunarkama.

Tofu, koji se često koristi kao zamjena za meso ili mliječne proizvode, dobiva se zgrušavanjem sojinog mlijeka i presanjem dobivene mase u blok. Soja je izvrsna opcija jer sadrži sve esencijalne aminokiseline, čineći je potpunim izvorom proteina.

Slanutak je još jedna mahunarka koja dobiva visoke ocjene od stručnjaka kada je u pitanju udio proteina, bilo da ga konzumirate pečenog kao grickalicu ili usitnjenog u kremastom namazu humusa. Bogat je proteinima, folatima, vlaknima, željezom, fosforom i zdravim masnim kiselinama.

Sjemenke konoplje su također izvrsna opcija s 10 grama proteina po porciji. Iako možda nećete uvijek pojesti cijelu porciju, često ih možete koristiti kako biste povećali unos proteina dodavanjem u različite obroke i međuobroke.

Maslac od kikirikija, omiljeni favorit, također zaslužuje svoje mjesto na ovom popisu. Iako je kaloričan, samo dvije kašike sadrže značajnu količinu proteina. Važno je napomenuti da ne postoji razlika u udjelu bjelančevina između glatkog i chunky maslaca od kikirikija.

Pečeni edamame je odličan izbor ako želite uživati u svim blagodatima soje, ali u praktičnijem obliku. Iako je svježi edamame također dobar izvor proteina, pečeni edamame je idealan za ljude u pokretu.

Fava grah je još jedna vrsta graha bogata proteinima, kalijem i vlaknima. Možete ga jesti pečenog kao međuobrok uz voće ili ga dodati hrskavoj salati. Ako preferirate kuhanu verziju, fava grah je jednako dobar izbor.

Grašak je još jedan izvor proteina, s 8 grama proteina u 250 grama, te obiljem vlakana i vitamina C. Proteinski prah od graška postao je popularan dodatak smoothiejima i shakeovima zbog visokog udjela proteina - u samo 22 grama praha ima gotovo 20 grama proteina.