Živite zdravo

Voće koje bi trebalo biti ključno u prehrani nakon 50. godine

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Voće koje bi trebalo biti ključno u prehrani nakon 50. godine
Foto: Ilustracija

Voće je steklo lošu reputaciju zbog visokog udjela šećera, no ima mnoge dobrobiti zbog kojih bismo ga trebali jesti, posebno u drugoj polovini života. Kako starimo tako želimo sačuvati mišićnu masu, održati metabolizam zdravim i spriječiti bolesti u što je većoj mjeri moguće.

Voće sadrži pregršt esencijalnih nutrijenata i vitamina. Prvenstveno sadrži ugljikohidrate u obliku fruktoze i vlakana. Ugljikohidrati su izvor goriva koje se brzo probavlja, u usporedbi s drugim makronutrijentima poput proteina i masti.

Nadalje, voće može biti učinkovit saveznik u upravljanju visokim holesterolom, povišenim šećerom u krvi i krvnim pritiskom. Neko voće sadrži dobitnu kombinaciju hranjivih tvari i učinit će vas poletnima nakon 50. Evo koje.

Maline
Sve bobičasto voće bogato je vlaknima i ima malo šećera, ali maline su u vrhu s osam grama vlakana po porciji. Maline su bogate topivim vlaknima, što je posebno korisno zbog smanjenja kolesterola. Topiva vlakna povlače vodu u probavni trakt i tijekom probave vežu kolesterol kako bi ga lakše uklonili iz tijela.

Niže razine kolesterola povezane su sa smanjenim rizikom od bolesti srca i dijabetesa, a rizik od ova dva zdravstvena stanja raste s godinama.

Uključite porciju bobičastog voća u svoj dan kao dio doručka uz zobenu kašu ili žitarice ili ih pojedite kao međuobrok u kombinaciji sa šakom orašastih plodova.

Zelene jabuke

Jabuke su idealan međuobrok. Bogate su vlaknima i sadrže malo šećera pa time imaju manji uticaj na šećer u krvi, što je posebno važno za održavanje energije stabilnom i smanjenje rizika od dijabetesa ili preddijabetesa.

Spajanje voća s izvorom proteina i vlakana, naprimjer s orašastim plodovima, izvrstan je način da bolje upravljate šećerom u krvi, bez obzira na vrstu voća koje odaberete.

Narandže

Narandže su još jedno voće koje je lako konzumirati, a nude ključnu tvar za naš krvni pritisak- kalij. Kalij i natrij uravnotežuju krvni pritisak. Natrij može povisiti krvni pritisak, a kalij ga snižava. Upravljanje krvnim tlakom smanjuje naš rizik od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog ili moždanog udara.

Zbog toga, odabir voća s visokim sadržajem kalija može s vremenom smanjiti krvni pritisak, posebno ako redovno vježbate, upravljate stresom i zdravo se hranite u cjelini.

Dinja

Dinja je bogata vitaminom C i vrlo je dobar izvor kad je u pitanju zdravlje kože. Dinja je voće koje hidrira organizam. Vitamin C djeluje s kolagenom i održava kožu čvrstom kako starimo. Održavanje hidracije poboljšava elastičnost kože, sprječava suhoću i održava kožu čistom.

Koža pomaže u uklanjanju toksina iz našeg sustava, a voda pomaže u njihovom ispiranju. Ali dobrobiti hidracije sežu i dalje. Naš mozak, živčani sistem i zglobovi funkcionišu optimalno kada smo dobro hidrirani.

Ovo su simptomi

Evo šta trebate znati o infarktu oka

Zbog redovnih servisiranja

Na UKC Tuzla se reducira se operativni program rada

Obratite pažnju

Ovo mogu biti znakovi moždanog udara

Različiti indikatori

Četiri pokazatelja zdravog starenja kože