Voda od kiselih krastavaca: Zlatna tečnost za kuhinju, zdravlje i... koktele?!

Kad pojedemo i posljednji kiseli krastavac iz tegle, većina nas automatski istrese tečnost u sudoper. Međutim, ta kisela voda je pravo malo čudo – i u kulinarstvu i kad je riječ o zdravlju.
Zahvaljujući octu, začinima i mineralima koje sadrži, voda od kiselih krastavaca ima višestruku primjenu, a sve je češći sastojak i u modernim barovima, kuhinjama pa čak i sportskim režimima ishrane. Evo četiri načina kako je možete ponovo iskoristiti:
1. Savršena marinada za meso
Zahvaljujući svojoj kiselosti i aromama, tečnost iz staklenke s kiselim krastavcima odlična je baza za marinade. Posebno dobro ide uz svinjetinu, piletinu ili tofu – meso postaje mekše i upija više okusa. Sve što trebate jeste pomiješati vodu od krastavaca sa malo ulja, bijelog luka i začina po želji.
2. Prirodna zamjena za ocat u salatama
Nestalo vam je octa, a salata je već spremna? Nema problema – nekoliko kašika ove tečnosti može poslužiti kao odlična zamjena. Dodaje salati svježinu i blagu aromu začina, a najbolje ide uz zelenu salatu, krastavce i kupus.
3. Brzo kiseljenje povrća
U istu tečnost možete staviti npr. šargarepu, crvenu papriku, luk, pa čak i cvjetaču. Ostavite nekoliko sati u frižideru – i dobit ćete brzo kiselo povrće, idealno kao prilog uz roštilj ili sendviče.
4. Tajni sastojak koktela
Voda od krastavaca koristi se i u koktelima, posebno kao dodatak “bloody mary” ili kao “pickleback” – hit iz američkih barova. Riječ je o neobičnom, ali popularnom spoju: nakon shot-a viskija odmah se pije shot vode od kiselih krastavaca. Ova kombinacija ublažava oštrinu alkohola, a neki tvrde i da sprječava mamurluk.
Zdravstvene dobrobiti: Više od okusa
Stručnjaci ističu da kisela voda može pomoći u obnavljanju elektrolita nakon znojenja, zbog čega je sve češće koriste sportisti. Također, ublažava grčeve u mišićima, poboljšava varenje, a zahvaljujući octu djeluje antibakterijski i pomaže kod probavnih smetnji.