Po mišljenju stručnjaka

Zdravstvene koristi konzumiranja kukuruza šećerca

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zdravstvene koristi konzumiranja kukuruza šećerca
Foto: Ilustracija

Kukuruz šećerac je dobra ideja za zdravu užinu, jer spada u hranu koja nam duže drži osećaj sitosti, a sadrži i pregršt zdravih hranljivih materija. No, važno je obratiti pažnju na količine koje konzumiramo, što se posebno odnosi na neke kategorije ljudi.

''Ova vrsta kukuruza je dobar izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su vlakna, vitamini i minerali. Istraživanja su potvrdila značaj i njegove kvalitete u ishrani ljudi, uz doprinos opštem zdravlju i blagostanju. Bogat je vlaknima, ugljenim hidratima i proteinima. Također, sadrži vitamine A, B i C, uz esencijalne minerala kao što su magnezijum, fosfor i kalijum. Stoga preporuke za konzumaciju kukuruza nisu ništa novo, a njegove zdravstvene prednosti su brojne'', kaže Ekta Singhwal, klinički dijetetičar.

Prema njenim riječima, kukuruz može da poboljša zdravlje probave, jer vlakna u kukuruzu šećercu pomažu u varenju i podstiču peristaltiku creva. To će umnogome pomoći u sprječavanju zatvora. Međutim, kukuruz podstiče i zdravlje srca jer sadrži antioksidante, koji su potrebni za proces snižavanja nivoa holesterola. Sve to znači da može da smanjiti i rizik od srčanih bolesti.

Konzumiranje kukuruza će nam dati energiju jer ugljeni hidrati koje sadrži kukuruz šećerac obezbjeđuju brzo povećanje energije. Singhwal naglašava da ga to posebno čini pogodnim izborom za aktivne ljude. Kukuruz šećerac sadrži lutein i zeaksantin, antioksidanse potrebne za održavanje zdravlja očiju. Oni, naglašava dijetetičar, smanjuju rizik od makularne degeneracije, oboljenja očiju povezanog sa starenjem.

Bitne napomene

Bilo da se radi o pečenom ili kuvanom kukuruzu, određene prednosti ćemo iskoristiti. Međutim, nutricionista nam daje još neke važne napomene:

Dobro je izbegavati ga u konzerviranom obliku, jer onda spada u prerađenu hranu. Možete ga kuhati na pari, peći na roštilju ili kuhati i bit će ukusan. U nekim svjetskim kuhinjama on se prži. To je najgori izbor za pripremu koji će uništiti određene hranljive materije i dodati više kalorija. Začinite ga biljem i začinima.

Najvažnije je uživati u kukuruzu u umjerenim količinama. Sadrži veću količinu skroba, pa može povećati nivo šećera u krvi. Dakle, ljudi sa dijabetesom treba da budu oprezniji i da jedu manje kukuruza. Vlakna su dobra za zdravlje crijeva, ali prevelike količine mogu izazvati nadimanje ili gasove. Također, previše kukuruza može doprinijeti višku unosa kalorija. Postoje rijetki slučajevi alergije na kukuruz sa neželjenim reakcijama kakve su crvenilo i svrab kože, povraćanje, dijareja ili čak curenje iz nosa – upozorava Ekta Singhwal, klinički dijetetičar nutricionista.