Živi zdravo

Ova četiri čaja su najbolja za ravan stomak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ova četiri čaja su najbolja za ravan stomak
Crni čaj

Gubitak težine je težak proces, posebno u starijim godinama kada je metabolizam sve sporiji i sporiji.

Korak dalje je gubljenje masti oko stomaka koje je dodatni izazov podjednako i za žene i za muškarce.

Sa biološke tačke gledišta, masne naslage na stomaku su sasvim prirodne. Hormoni podstiču taloženje masti oko karlice, zadnjice i butina kod žena kao i stomaka kod muškaraca.

Za žene se čini da je ova takozvana polno specifična mast fiziološki korisna, barem u trudnoći. Ali, ima i kozmetičku lošu stranu, u vidu celulita.

Stomak je, s druge strane, tipičan muški oblik gojaznosti koji ujedno može biti opasan po život.

Naime, većina masnog tkiva na stomaku naziva se visceralna mast, koja se nalazi dublje od ostalih masnih naslaga i nalazi se oko vaših trbušnih organa. To ga čini opasnijom jer može negativno da se odrazi na srce i pojavu dijabetesa.

Ne postoji nijedna vrsta hrane ili pića koja bi sama po sebi mogla pobijediti masnoću na stomaku, ali neke namirnice sadrže određena jedinjenja, vitamine i nutrijente za koje je istraživanje pokazalo da mogu pomoći u gubitku stomačne masti kao dio uravnotežene prehrane. Na primjer, možete jesti hranu bogatu vlaknima, jer je to nutrijent koji je povezan sa smanjenjem abdominalne masti, ali ako to radite sami, najvjerovatnije vam neće dati rezultate koje tražite.

Postoji mnogo razloga zašto ljudi dobijaju salo na stomaku, uključujući lošu ishranu, nedostatak vježbanja, konzumiranje alkohola i stres. Poboljšanje ishrane, povećanje aktivnosti i druge promjene u načinu života mogu pomoći baš zbog toga što takvim režimom eliminišete uzroke sala na stomaku. Među stvarima koje možete učiniti kako biste se riješili šlaufa postoje čak i čajevi koji vam ovo mogu olakšati.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je možda jedan od najistaknutijih čajeva za sagorijevanje masti na stomaku. Prema nedavnoj studiji iz 2022. učesnici koji su konzumirali velike količine zelenog čaja – govorimo o četiri ili više šoljica dnevno – imali su 44 odsto manji rizik od razvoja abdominalne gojaznosti od učesnika koji su nisu pili zeleni čaj. Starija studija iz 2008. pokazala je da su gojazni učesnici koji su redovno pili zeleni čaj izgubili više ukupne tjelesne težine od učesnika koji ga nisu pili.

Ulong čaj

Ovaj čaj ima iste listove kao zeleni i crni čaj, ali je djelimično oksidovan, dok je zeleni neoksidovan, dok crni čaj prolazi kroz punu oksidaciju. Ulong čaj se pravi sušenjem lišća na suncu dok ne uvene i uvije se.

Istraživanja pokazuju da ovaj čaj sadrži polifenole povezane sa bržim metabolizmom i smanjenjem abdominalne masti. Jedna studija iz 2020. godine otkrila je da je ulong čaj povećao razgradnju masti za oko 20 odsto i tokom noći.

Crni čaj

Ljubitelji čaja će biti zadovoljni saznanjem da su istraživanja povezala crni čaj s gubitkom težine i smanjenom visceralnom masnoćom. Naime, polifenoli koji se nalaze u crnom čaju imaju svojstva protiv gojaznosti i mogu pomoći u smanjenju tjelesne težine i visceralne masti.

Bijeli čaj

Ovaj čaj ubrzava metabolizam i povećava oksidaciju masti, što može pomoći u ukupnom gubitku težine, prenosi "Politikin magazin".

Dodatni principi

Postoje savjeti kojih treba da se pridržavate ako želite ravan stomak:

1. Prvo i osnovno je da jedete često, ali u malim obrocima. Stroge dijete donijeće više štete nego koristi.

2. Minimum dvije litre vode dnevno je obavezno ako želite da uz ishranu za ravan stomak ubrzate izbacivanje toksina iz tijela. U ljetnjem periodu naravno količina vode treba da se poveća. Plus voda za celulit na stomaku je takođe moćna stvar.

3. Nema mjesta za brzu hranu, slatkiše i proizvode od bijelog brašna.

4. Unos soli kada je ishrana za ravan stomak u pitanju treba da bude na minimumu.

5. Birajte koliko je to moguće niskokaloričnu hranu.