Superhrana 2024. godine

Ovo je hrana koju biste pod hitno trebali uvrstiti u svoju prehranu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo je hrana koju biste pod hitno trebali uvrstiti u svoju prehranu
Foto: Ilustracija

Istina je da “superhrana” zapravo nije tehnički izraz za koji postoji jasna, formalna definicija. To je riječ koja je došla da opiše određenu hranu (i piće) koja je izuzetno bogata vitalnim nutrijentima i dolazi s važnim funkcionalnim zdravstvenim prednostima.

10 najboljih “superhrana” za 2024.

Ove je godine sljedećih 10 namirnica proglašeno najzaslužnijima za status superhrane, prema stotinama nutricionista koji su sudjelovali u istraživanju:

  • Fermentirana hrana
  • Borovnice
  • sjemenke
  • Avokado
  • Orasi
  • Zeleni čaj
  • Mahunarke
  • Gljive
  • Drevne žitarice
  • Losos

Tri nove superhrane na popisu za 2024.

Dok je na popisu najboljih superhrana za 2023. u prvih 10 bilo novih, intrigantnih, pa čak i iznenađujućih pridošlica, kao što su vodeno povrće i biljna mlijeka, nešto poznatije namirnice, uključujući losos, mahunarke i gljive. Evo zašto mahunarke, gljive i losos trenutno dobivaju posebnu pozornost.

Mahunarke

Mahunarke su precizniji izraz za nekoliko namirnica koje se obično nazivaju mahunarkama; međutim, to su, više tehnički, jestive sjemenke iz unutrašnjosti biljke koje se beru suhe. Ona uključuje namirnice koje već poznajete i volite, poput graha, slanutka, leće i suhog graška.

Što čini ove malene tako posebnima? Kao složeni ugljikohidrati, mahunarke su izvrstan izvor vlakana korisnih za crijeva i energije koja se sporo sagorijeva, kao i biljnih proteina, željeza, magnezija, folata i kalija.

Gljive

Pune i ukusne, gljive su svestrana biljna namirnica koja zaslužuje mjesto u vašoj tjednoj rotaciji obroka. Možda ne izgledaju tako svijetle i šarene izvana kao drugo voće i povrće, ali jestive gljive svih vrsta sadrže slične impresivne profile snažnih mikronutrijenata i biljnih spojeva.

To uključuje vitamine i minerale koji podržavaju kogniciju i jačaju imunitet poput vitamina A, nekoliko vitamina B, vitamina D i još mnogo toga. Najistaknutije, dodaje Gensler, gljive su “bogate vlaknima, selenom, kalijem i bakrom; antioksidativni spojevi koji pomažu tijelu u borbi protiv oksidativnog stresa povezanog s oštećenjem tkiva, kroničnim bolestima i starenjem.”

Losos

Možda masna riba o kojoj se najviše govori i koja se najviše preporučuje, losos je konačno dospio među svoje vršnjake superhrane. Svi plodovi mora, uključujući losos, bogat su izvor nemasnih proteina.

Losos također sadrži “omega-3 masne kiseline eikosapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA) koje su korisne za neurološko zdravlje i stanične membrane te mogu sniziti razinu triglicerida u krvi”, kaže Gensler.

“Visok nivo triglicerida, zajedno s visokim nivoom lipoproteina niske gustoće (LDL) i niskim nivoima lipoproteina visoke gustoće (HDL), povezane su s nakupljanjem masnoća unutar stjenki arterija, što može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara .”