Prema istraživanjima

Ove namirnice mogu poboljšati raspoloženje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ove namirnice mogu poboljšati raspoloženje
Foto: Ilustracija

Stres, anksioznost i depresija predstavljaju izazove za mnoge ljude širom svijeta. Jednostavan način suočavanja s tim izazovima uključuje pažljiv izbor hrane, uzimajući u obzir povezanost između crijeva i mozga. Zdravlje se sastoji od fizičkog i mentalnog aspekta, a uravnotežena prehrana ima ključnu ulogu u očuvanju ravnoteže između uma i tijela.

Dobra ishrana podržava proizvodnju hormona sreće, poput serotonina, koji može poboljšati mentalno zdravlje. Ovo je popis pet najboljih namirnica koje mogu doprinijeti poboljšanju mentalnog zdravlja.

1. Orašasti plodovi

Svi orašasti plodovi, posebno orasi, su bogati omega-3 masnim kiselinama. Prema istraživanju iz 2018. godine od strane Lenore Arab, Rong Guo i Davida Elashoffa, redovna konzumacija orašastih plodova povezana je s manjim rizikom od depresije. Osim toga, orašasti plodovi su izvor antioksidansa i vitamina E, koji mogu imati pozitivan uticaj na simptome Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Raznolikost dostupnih orašastih plodova, kao što su bademi, indijski oraščići, pistacije, orasi itd., omogućuje nam raznolik izbor.

2.Bobičasto voće

Borovnice, jagode, maline i kupine su izvori antioksidansa koji štite moždane stanice, poboljšavaju kognitivne funkcije, smanjuju upale te čak mogu poboljšati raspoloženje. Antioksidansi su također povezani s ublažavanjem tjeskobe i depresije te poboljšanjem općeg raspoloženja. Osim toga, bobičasto voće je nisko kalorično i bogato vlaknima, čineći ga izvrsnim izborom za očuvanje fizičkog zdravlja.

3. Paradajz

Paradajz je iznimno bogat likopenom, a prema istraživanju objavljenom 2019. godine koju su proveli Kristi M. Crowe-White, Tinsley A. Phillips i Amy C. Ellis, likopen pridonosi različitim aspektima mentalnog zdravlja. On potiče povećanje koncentracije i pažnje, poboljšava pamćenje te pruža zaštitu od oštećenja stanica u kontekstu Alzheimerove bolesti.


4. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice ne samo da su korisne za fizičko zdravlje, već su povezane i s pozitivnim faktorima na mentalno blagostanje. Zahvaljujući složenim ugljikohidratima, cjelovite žitarice omogućavaju  postupno otpuštanje glukoze u krvotok, što podržava mozak u održavanju zdravih kognitivnih funkcija. Osim toga, bogate su važnim vitaminima i mineralima koji igraju ključnu ulogu u sintezi neurotransmitera te podržavaju održavanje optimističnog raspoloženja.


5. Tamna čokolada 

Umjesto kaloričnih kolača i palačinki, tamna čokolada može poslužiti kao zamjena koja pridonosi poboljšanju raspoloženja. Prema istraživanju Davida L. Katza, Kima Doughtya i Athera Alija iz 2011. godine, tamna čokolada obiluje antioksidansima poznatim kao flavonoidi.

Oni podižu raspoloženje, pomažu u smanjenju stresa i jačaju moždane stanice, poboljšavajući kognitivne funkcije. Važno je ipak konzumirati tamnu čokoladu umjereno i odabrati onu s udjelom kakaa većim od 85% za optimalne rezultate.