Isprobajte ih

Tri kupke koje će efikasno očistiti vaše tijelo od toksina

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Tri kupke koje će efikasno očistiti vaše tijelo od toksina
Foto: Ilustracija

Osim što pomažu u detoksikaciji tijela od toksina i teških metala, kupke za detoksikaciju također pružaju duboko opuštanje (posebno uz ugodnu muziku i mirisne svijeće). Ovo znači da ćete, osim čišćenja tijela, osloboditi i um od teških i negativnih misli i briga.

Kupka s gorkom soli

U vruću vodu (ne mlaku ili toplu, već vruću), dodajte 2 šoljice gorke soli i temeljito promiješajte. Po želji, možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja po vlastitom izboru. Boravite u ovoj kupki 15 do 30 minuta, a zatim isperite tijelo mlakom vodom i osušite. Gorka so je bogat izvor magnezija i sumpora te opušta mišiće i zglobove, smanjuje upalu te izvlači toksine i teške metale iz tijela.

Kupka sa sodom bikarbonom

Dok punite kadu vrućom vodom, dodajte 4 šoljice sode bikarbone (koja ne sadrži aluminij). Kada se voda malo ohladi kako biste mogli udobno ležati u njoj, potopite se i ostavite da djeluje 30 do 45 minuta, a zatim se samo obrišite peškirom. Nemojte se ispirati vodom niti tuširati do sljedećeg dana. Soda bikarbona djeluje kao sredstvo za izvlačenje štetnih tvari i metala iz tijela, opušta mišiće, ublažava bolove te alkalizira tijelo.

Kupka s bentonit glinom

U zdjeli pomiješajte toplu vodu s 3/4 šoljice bentonit gline. Zatim imate dvije mogućnosti za detoksikaciju - možete uliti smjesu u kadu i promiješati, ili možete istrljati cijelo tijelo smjesom te je ostaviti da se osuši na tijelu 5 minuta, što će stvoriti oblog ili masku za dubinsku detoksikaciju. U oba slučaja, namačite se u vodi najmanje 20 minuta, a zatim isperite hladnom vodom i osušite kožu peškirom. Bentonit glina smanjuje upalu, izvlači toksine iz tijela, poboljšava hidrataciju i ostavlja kožu svilenkastom na dodir.