Mislite na svoje zdravlje

Smanjite holesterol uz ove namirnice

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Smanjite holesterol uz ove namirnice
Foto: Ilustracija

Povišeni nivoi  holesterola mogu imati negativan uticaj na zdravlje srca i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Prehrana je jedan od faktora koji može značajno uticati na nivo holesterola. Integracija zdravih namirnica u svakodnevnu prehranu može biti ključna u smanjenju lošeg LDL holesterola i povećanju dobrog HDL holesterola, što pozitivno utiče na zdravlje srca.

Evo koje namirnice treba redovno konzumirati kako bi se uticalo na razinu holesterola.

Mahunarke 

Mahunarke, kao što su leća i slanutak, imaju ključnu ulogu u regulisanju i održavanju zdravih razina holesterola. Bogate su topivim vlaknima koja regulišu holesterol vezanjem na čestice kolesterola u probavnom sustavu te ih uklanjaju iz tijela prije nego što mogu biti apsorbirane u krvotok. Ovo ističe dijetetičarka Lauren Manaker.

Gljive

Gljive sadrže raznoliku kombinaciju snažnih spojeva poput beta-glukana i hitina, koji su povezani sa smanjenjem nivoa lošeg holesterola, dok istovremeno potencijalno povećavaju nivo dobrog holesterola. Prema rezultatima meta-analize objavljene u American Journal of Medicine, koja je analizirala sedam prospektivnih studija, konzumacija gljiva pokazala je povoljne učinke na nivoe HDL i LDL kolesterola. Ovo prenosi Eat This, Not That.

Bijeli luk

"Isztaživanja su pokazala da umjerena konzumacija češnjaka može blago smanjiti nivo holesterola, što može biti posebno korisno za one koji žele poboljšati zdravlje srca", ističe Manaker. Aktivni spojevi u češnjaku, kao što je alicin, smatraju se odgovornima za ove učinke, pružajući prirodni pristup u održavanju normalne nivoe holesterola i poticanju zdravlja srca.

Orah makadamije

Orašasti plodovi makadamije su poznati po bogatom okusu putera, ali i po svojoj ulozi u očuvanju zdravlja srca. Ovi orašasti plodovi obiluju mononezasićenim mastima, sličnim onima koje se nalaze u maslinovom ulju, a koje su poznate po svojim povoljnim učincima na smanjenje niova holesterola. Makadamija orasi su također bogati antioksidansima, dijetalnim vlaknima i fitosterolima, koji sve zajedno doprinose općem zdravlju srca.

Borovnice

Borovnice su poznate po tome što smanjuju nivo holesterola zahvaljujući visokom sadržaju topivih vlakana i antioksidansa. Topiva vlakna u borovnicama pomažu u smanjenju nivoa LDL holesterola u krvi. Također, antioksidansi u borovnicama, uključujući antocijanine, spriječavaju oksidaciju kolesterola i njegovo nakupljanje na stijenkama arterija.

Ovo dvostruko djelovanje čini borovnice izvrsnim prehrambenim izborom za poticanje zdravlja srca i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Meta-analiza iz 2016. godine, koja je obuhvatila 22 studije, pokazala je da konzumacija bobičastog voća značajno snižava nivo holesterola lipoproteina niske gustoće (LDL), kao i druge faktore poput hemoglobina A1c (HbA1c), prenosi Eat This, Not That.

Ječam

Ječam je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina i minerala, posebno korisnih za zdravlje srca, probavu i održavanje uravnotežene prehrane. "Beta-glukan u ječmu je vrsta topljivih vlakana koja ciljano djeluje na loš kolesterol", objašnjava dijetetičarka Lori McCall.

Kako prenosi Eat This, Not That, pregled jedne studije iz 2009. godine, objavljen u Annals of Family Medicine, pokazao je značajno smanjenje lošeg kolesterola i triglicerida nakon samo nekoliko tjedana konzumiranja ječma.