Brinite o sebi

Nutricionista tvrdi da redovna konzumacija ovih prirodnih sokova ima pozitivan uticaj na zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nutricionista tvrdi da redovna konzumacija ovih prirodnih sokova ima pozitivan uticaj na zdravlje
Foto: Ilustracija

Briga o zdravlju srca obuhvata različite aspekte, uključujući redovnu tjelovježbu i pravilnu prehranu. No, poticanje zdravlja srca može ići izvan samo prehrambenih izbora. Prema nutricionistici Nehi Ranglani, postoji pet vrsta prirodnih sokova napravljenih od raznovrsnog voća i povrća koji povoljno djeluju na zdravlje ovog ključnog organa.

Sok od cvekle

Sok od cvekle je izuzetno hranjiv napitak koji povoljno utiče na zdravlje srca i opće dobrostanje. Nutricionistica naglašava da konzumiranje soka od cikle može sniziti krvni tlak i poboljšati cirkulaciju krvi. Ipak, važno je napomenuti da osobe s predispozicijom za bubrežne kamence trebaju konzumirati ovaj sok umjereno, kako bi izbjegle potencijalne probleme.

Sok od zelenog lisnatog povrća

Prirodni sokovi ili smoothieji od zelenog povrća imaju pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje, pa tako i na zdravlje srca. Kao namirnice koje se mogu kombinovati u soku ili smoothieju, ovisno o povrću, nutricionistica je izdvojila špinat, kelj i blitvu. Dodaje da su to namirnice prepune vitamina, minerala i antioksidansa, a piće koje ćete konzumirati pomoći će smanjenju upala i poboljšati cirkulaciju krvi, čime pomaže u održavanju zdravlja srca.

Sok od nara

Kako prenosi Health Shots, istraživanje objavljeno u Nutrition Reviews otkrila je da je nar voće bogato polifenolima koji sadrže antioksidanse i protuupalna svojstva, koja smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti. Također, polifenoli u naru smanjuju oksidativni stres i snižavaju krvni pritisak, dva faktora rizika za srčane bolesti.

Sok od citrusnog voća

Voće poput naranče ili grejpa "bogato je vlaknima, vitaminom C i flavonoidima koji mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola i poboljšanju zdravlja srca", objašnjava nutricionistica. Sokovi od citrusa mogu se piti u bilo koje doba, ali preporuka je ne piti ih odmah ujutro na prazan želudac zbog kiselosti koja može izazvati nelagodu u želucu.

Sok od paradajza

Kao još jedan prirodni sok koji održava zdravlje srca, nutricionistica ističe sok od paradajza. "Sok od paradajza sadrži likopen, snažan antioksidans koji podržava zdravlje srca smanjujući upalu i razinu LDL holesterola", objašnjava Ranglani. No, na pijenje ovog soka nešto više mogu biti osjetljivi ljudi koji imaju osjetljiv želudac, pa je preporuka na početku piti ga u malim količinama kako bi se vidjelo postoji li reakcija.