Problem mnogih

Prema savjetima dijetetičarki: Ove dvije namirnice su korisne za nadutost i probavne tegobe

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prema savjetima dijetetičarki: Ove dvije namirnice su korisne za nadutost i probavne tegobe
Foto: Ilustracija

Nadutost i probavne smetnje uobičajne su nelagode s kojima se mnogi pojedinci suočavaju. Međutim, pažljivim odabirom namirnica koje jedemo, mogu se ublažiti ti simptomi i zdravstvene tegobe. Kada su u pitanju nadutost i probavni problemi, dijetetičarke Lauren Mahesri i Lisa Andrews otkrile su dvije najbolje namirnice koje bismo trebali češće jesti.

Maline

Maline su pune dijetalnih vlakana, stoga su odlično voće za konzumaciju za sve one koji pate od nadutosti i probavnih smetnji. Bogate su topivim i netopivim vlaknima te pomažu u poticanju redovnog pražnjenja crijeva i podržavaju zdravlje probavnog sistema.

Dijetetičarka Lauren Mahesri ističe da su maline "jedno od voća s najviše vlakana, s osam grama u samo jednoj šoljici. U usporedbi s dnevnim ciljem od 25 do 30 grama, maline su izvrstan međuobrok ili dodatak doručku bogatom vlaknima." Mahesri dodaje da maline "smanjuju probavne smetnje i nadutost jer smanjuju zatvor, što je jedan od najčešćih uzroka ovih problema." 

Grčki jogurt

Probiotici koji se nalaze u grčkom jogurtu pomažu u održavanju zdrave ravnoteže crijevnih bakterija, potiču normalnu probavu i smanjuju nadutost. Također, grčki jogurt obično sadrži manje laktoze nego običan jogurt, što ga čini lakšim za probavu osobama s intolerancijom na laktozu, prenosi She Finds.

O dobrobitima grčkog jogurta komentarisala je dijetetičarka Lisa Andrews. Dijetetičarka je rekla da je grčki jogurt "lako probavljiv i dobar izvor proteina, kalcija i probiotika. Probiotici pomažu u održavanju crijevnog mikrobioma netaknutim i pomažu s probavom. Čak i oni s intolerancijom na laktozu mogu podnijeti grčki jogurt."