Odličan obrok

Znate li da jaja pomažu pri mršanju, a evo i kako

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Znate li da jaja pomažu pri mršanju, a evo i kako
Foto: Ilustracija

Ujutro, mnogi su pjevušili uzrečicu "svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje" dok su pripremali svoj prvi obrok. Ta izreka ima utemeljenje u stvarnosti, jer jaje zaista pruža organizmu snagu, a to potvrđuje prisutnost proteina koji varira ovisno o veličini jajeta, između četiri i šest grama. Zbog svoje svestranosti, ova namirnica pruža raznovrsne mogućnosti pripreme - kajgana, kuhana, poširana, ili pomiješana s povrćem. Međutim, dijetetičarka Amy Goodson upozorava da pretjerana konzumacija jaja može biti nepovoljna za pretile osobe, a razloge za to pojasnila je u svom objašnjenju.

Konzumacija jaja i mršavljenje

Želite li smanjiti masnoću na trbuhu ili općenito u tijelu, jaja predstavljaju izvrsnu opciju bogatu proteinima koju možete uključiti u svoje obroke. Jedno veće jaje osim što je iznimno proteinsko, ima samo 72 kalorije. Poznato je da proteini pružaju duži osjećaj sitosti u usporedbi s ugljikohidratima ili mastima, što može pomoći u kontroli apetita i smanjenju ukupnog unosa kalorija, ističe Goodson, dodajući da konzumacija jaja rezultira manjim željom za dodatnim grickanjem.

Za sve postoji granica

Ova dijetetičarka ističe da prekomjerna konzumacija bilo koje hrane, pa tako i jaja, nije zdrava praksa.

''Previše konzumiranja bilo koje vrste hrane, bez obzira na to koliko je nutritivno bogata, može imati negativne učinke na struk. Bitno je naglasiti da hrana sama po sebi ne uzrokuje debljanje, već su ključne dodatne kalorije, bez obzira na izvor'', ističe Goodson. Ona nadalje dodaje kako, ako se jaja pripremaju s viškom masnoće poput ulja ili maslaca, ili se kombinuju sa visokokaloričnim dodacima poput sira ili bijelog kruha, kalorijski unos obroka značajno raste, što može dovesti do povećanja tjelesne mase.

Kako pripremiti jaja ako je cilj mršavljenje ?

Postoje različiti načini pripreme jaja koji mogu podržati ciljeve mršavljenja, a njihova svestranost omogućuje konzumaciju u različitim obrocima ili kao užinu.

Kuhana ili poširana jaja su popularne metode koje eliminišu potrebu za dodatnim masnoćama poput ulja ili putera. Kajgana je također opcija, ali se preporučuje pripremiti je s minimalnom količinom ulja u obliku spreja za kuhanje. Tvrdo kuhana jaja mogu poslužiti kao lagani međuobrok - ističe dijetetičarka. Dodavanje svježeg povrća poput paprike, špinata, rajčica ili šparoga u fritaju ili omlet može povećati sadržaj vlakana, pridonoseći osjećaju sitosti.

Bonus: Evo kako da pripremite jedan ukusan obrok sa jajima

Sastojci

  • 3 jaja
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat bibera
  • 1 kašika mlijeka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 šoljice svježeg špinata, sitno narezanog
  • 1/4 šoljice crvene paprike, nasjeckane
  • 1/4 šoljice cherry paradajza

Priprema

Umutite jaja u zdjeli, dodajte so i biber, te kašiku mlijeka. Dobro promiješajte smjesu dok ne postane glatka.
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
Dodajte špinat, crvenu papriku i cherry paradajz u tavu. Dinstajte povrće nekoliko minuta dok ne omekša.
Smanjite vatru na srednje nisku i ulijte umućena jaja preko povrća u tavu.
Pustite da se jaja stvrdnu na dnu, a zatim lagano promiješajte smjesu kako biste ravnomjerno rasporedili povrće. Kada su jaja potpuno stisnuta, presavijte omlet na pola pomoću lopatice.
Kada omlet dobije lijepu zlatno smeđu boju s obje strane, izvadite ga iz tave i poslužite toplo.