Kuhanje štiti od depresije i stresa

Uživate da kuhate, da spremate kolače ili torte, a naročito kada to činite za druge. Znajte da je to više od ljubavi prema spremanju hrane i načina iskazivanja kreativnosti. Stručnjaci kažu da nam kulinarstvo pomaže da se oslobodimo stresa, ali ima i druge psihološke prednosti.

Ono je dobra prilika da nekome prenesemo emocije, jer hranom možemo da saopštimo ono što nismo u stanju da iskažemo riječima.

“Ovo saznanje može da bude korisno za ljude koji imaju poteškoće u izražavanju emocija riječima, pa tako zahvalnost i saosjećanje pokazuju onim što su ispekli ili skuhali”, kaže Susan Whitbourne, profesorica psihologije na univerzitetu Massachusetts.

Spremanje jela zahtjeva pažnju, a nekad i mnogo vremena. Morate da mjerite potrebne sastojke, da se fokusirate na ono što radite, na miris i ukus hrane, što može da rezultira smanjenjem stresa, smatra profesorica psihologije na univerzitetu u Bostonu, Donna Pincus.

To je jedan od razloga zašto je kulinarska terapija sve zastupljenija, odmah poslije umjetničke. John White, dobitnik prestižnog britanskog priznanja u oblasti pekarstva 2012. godine, rekao je da mu je ovaj posao pomogao da se suoči sa maničnom depresijom, jer dok nešto kuhate ili pečete nemate vremena da razmišljate o drugim stvarima.

(Cuvajzdravlje.ba)