
Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja u prsima koji nastaje kada želučana kiselina prelazi u jednjak.
Povremeno iskustvo žgaravice može biti normalno, ali važno je napomenuti da epizode koje traju duže od tri sata mogu ukazivati na ozbiljniji problem, poput gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) ili oštećenja sluznice jednjaka.
Zašto je trajanje važno?
Ako žgaravica traje duže od tri sata, to može dovesti do hroničnih problema. Dugotrajna izloženost kiseline može uzrokovati upalu, ožiljke ili čak čireve na sluznici jednjaka. U težim slučajevima može doći do stenoze (sužavanje jednjaka) ili Barrettovog jednjaka, koji povećava rizik od razvoja raka jednjaka.
Žgaravica se obično pojavljuje kada donji ezofagealni sfinkter (mišić na spoju jednjaka i želuca) ne funkcioniše ispravno, što omogućava kiselini da se vrati u jednjak. Faktori koji mogu pogoršati žgaravicu uključuju prejedanje, konzumaciju začinjene hrane, alkohola, kafe, pušenje, prekomjernu tjelesnu težinu i stres.
Ako primijetite da određena hrana ili piće izazivaju žgaravicu, izbjegavajte ih. Ishrana koja je bogata vlaknima i niskim udjelom masti može pomoći kod ublažavanja simptoma.