reket, loptica i entuzijazam

Badminton: Ova aktivnost smanjuje nivo stresa i tjeskobe, te sagorijeva kalorije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Badminton: Ova aktivnost smanjuje nivo stresa i tjeskobe, te sagorijeva kalorije
Foto: Ilustracija

Za badminton vam je potreban reket, loptica i entuzijazam. Ovaj popularni dvoranski sport često se igra amaterski u prirodi tokom piknika, pružajući tijelu niz zdravstvenih prednosti. Tokom jedne partije, prosječni igrači pretrče četiri kilometra i sagore oko 650 kalorija. Osim poboljšanja tjelesne kondicije, donosimo još 5 razloga zašto biste trebali isprobati ovu aktivnost.

1. Poboljšava zdravlje srca

Budući da je igranje badmintona brza aktivnost, za očekivati je da će ubrzati otkucaje srca. Tako kardiovaskularni sustav gradi izdržljivost i poboljšava protok krvi. U prilog tome govori i istraživanje objavljeno u Journal of Sports Sciences koja je otkrila da igranje badmintona može poboljšati unos kisika i povećati učinkovitost kardiovaskularnog sistema, prenosi portal Živim.

2. Pojačava kognitivnu funkciju

Istraživanja su sugerisala da redovno igranje badmintona može imati pozitivan uticaj na kognitivne funkcije. Sudionici koji su se kontinuirano bavili ovim sportom pokazali su poboljšanja u sposobnosti donošenja odluka, pažnji i radnom pamćenju. Dodatno, jedno istraživanje sugeriše da badminton može potencijalno imati koristi kod odraslih osoba s blagim intelektualnim poteškoćama.

4. Povećava dobar holesterol

Igranje badmintona pokazalo se korisnim i za zdravlje srca. Jedno istraživanje je otkrilo da osobe koje redovno praktikuju badminton imaju povišene nivoe HDL (dobrog) holesterola.

5. Smanjuje stres i tjeskobu

Fizička aktivnost je općenito prirodno sredstvo za ublažavanje stresa, a badminton se pokazao idealnim sportom za baš za to. Pospješuje oslobađanje endorfina, prirodnih hemikalija u tijelu koje stvaraju dobro raspoloženje i ublažavaju stres. Fokus i koncentracija potrebni za igranje badmintona također mogu okupirati mozak tako da nemate vremena usredotočiti se na stvari koje vas stresiraju ili brinu.