Voće bogato hranjivim tvarima

Četiri tipa voća koji podižu nivo hemoglobina

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Četiri  tipa voća koji podižu nivo hemoglobina
Foto: Ilustracija

Voće bogato hranjivim tvarima poput željeza, vitamina C, folne kiseline i drugih esencijalnih nutrijenata može efikasno poticati prirodno povećanje razine hemoglobina. Održavanje optimalne razine hemoglobina ključno je jer je hemoglobin protein prisutan u crvenim krvnim stanicama, poznatim kao eritrociti, igrajući nezamjenjivu ulogu u transportu kisika u tijelu. Redovna konzumacija ove pet vrsta voća može pozitivno uticati na prirodno povećanje nivoa hemoglobina.

Jabuke
Jabuke su izdašan izvor željeza i vitamina C, što ih čini korisnima u unaprjeđenju razine hemoglobina. Željezo koje se nalazi u jabukama lako se apsorbira u tijelu, što čini ovo voće izuzetno preporučljivim za osobe koje se suočavaju s problemima anemije, navodi Health Shots.

Nar

Nar je prepun željeza, vitamina C i antioksidansa. Ovi hranjivi nutrijenti ne pomažu samo povećati nivo hemoglobina, već i poboljšavaju cirkulaciju krvi te pozitivno utiču na cjelokupno zdravlje srca. 

Suhe šljive

Suhe šljive su bogate željezom i vitaminom C, a svi su važni za proizvodnju hemoglobina. Također pomažu u sprječavanju zatvora i promiču zdravlje crijeva, prenosi Health Shots.

Grožđe

U grožđu se nalazi željezo, vitamin C i antioksidansi poput resveratrola, koji je jedan od snažnih antioksidansa poznatih po zaštiti tijela od štetnih učinaka slobodnih radikala. Osim toga, hranjive tvari prisutne u grožđu mogu pridonijeti povećanju razine hemoglobina i pozitivno utjecati na opće zdravlje.