idealan međuobrok

Kruška: Voćka za one koji vode brigu o unosu šećera i zdravlju srca i kože

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kruška: Voćka za one koji vode brigu o unosu šećera i zdravlju srca i kože
FOTO: Ilustracija

Kruška je voće koje je ne samo ukusno, već i bogato hranljivim materijama koje pružaju brojne dobrobiti za zdravlje. Njeno blago slatkasto svojstvo i osvežavajući ukus čine je idealnim međuobrokom, dok istovremeno ima nizak glikemijski indeks, što je čini pogodnom za ljude koji vode računa o unosu šećera.

Bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima

Kruške su bogate vitaminima, mineralima i antioksidantima, dok su kalorijski prilično niske. U prosjeku, jedna srednja kruška (oko 178 grama) sadrži:

Kalorije: 100 kcal
Ugljeni hidrati: 27 g (od čega vlakna čine 6 g)
Proteini: 1 g
Masti: 0.2 g
Vitamin C: 12% preporučenog dnevnog unosa
Vitamin K: 10% preporučenog dnevnog unosa
Kalijum: 6% preporučenog dnevnog unosa

Zdravstvene dobrobiti kruške

1. Podstiče zdravlje probavnog sistema

Kruške su izvrstan izvor dijetetskih vlakana, koja su ključna za održavanje zdrave probave. Vlakna pomažu u regulaciji crijevne peristaltike, smanjuju rizik od zatvora i podržavaju zdravlje crijeva. Posebno su korisna za održavanje ravnoteže mikrobioma crijeva, što može doprinijeti smanjenju rizika od upalnih bolesti crijeva, piše zdraviportal.ba

2. Pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi

Kruške imaju nizak glikemijski indeks, što znači da polako podižu nivo šećera u krvi nakon obroka. To ih čini pogodnim voćem za osobe koje pate od dijabetesa ili one koje žele da održavaju stabilan nivo šećera u krvi. Pored toga, vlakna iz krušaka mogu poboljšati osetljivost na insulin, čime se doprinosi boljoj kontroli dijabetesa tipa 2.

3. Jača imunitet

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, kruške pomažu u jačanju imunološkog sistema. Vitamin C djeluje kao snažan antioksidant, štiteći ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i podržavajući proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, ključnih za borbu protiv infekcija.

4. Doprinosi zdravlju srca

Kalijum prisutan u kruškama igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti. Takođe, vlakna iz krušaka mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola, čime se dodatno smanjuje rizik od srčanih bolesti.

5. Poboljšava zdravlje kože

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, kruške pomažu u sintezi kolagena, proteina koji je odgovoran za elastičnost i čvrstinu kože. Redovno konzumiranje krušaka može pomoći u smanjenju pojave bora i održavanju mladalačkog izgleda kože.

Kruške se mogu konzumirati svježe, u salatama, kao dodatak jutarnjim žitaricama, ili se koristiti u pripremi smutija i deserata. Njihov blagi ukus čini ih odličnim partnerom za kombinovanje sa orašastim plodovima, jogurtom ili sirom, čime dobijate balansiran i nutritivno bogat obrok.