Čuvajte zdravlje

Nutricionisti otkrili koja hrana je najgora za probavu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nutricionisti otkrili koja hrana je najgora za probavu
Ilustracija

Nutricionisti upozoravaju na štetnost crvenog mesa, pržene hrane, proteinskih pločica i gaziranih pića.

Nijedna od ovih namirnica vam neće štetiti ako ih jedete povremeno i umjereno, ali gastroenterolozi, ljekari koji su specijalizovani za održavanje zdravih crijeva i probavnog trakta, otkrili su koje namirnice treba izbjegavati.

Proteinske pločice

Prve na listi su proteinske pločice. Neke od njih su napravljene od pravog voća i orašastih plodova i bolje su od drugih.

Ali doktorica Harmoni Alison, gastroenterolog u medicinskom centru Tafts, kaže da nikada ne jede visoko obrađene proteinske pločice.

One mogu dovesti do nadimanja i gasova.

"Nikad ne jedem proteinske pločice. Obično su visoko obrađene i sadrže mnogo aditiva koji su loši za vaše zdravlje. Istu količinu proteina možete dobiti u šoljici mlijeka, porciji putera od kikirikija, orašastih plodova ili sjemenki bundeve", navela je doktorica.

Crveno meso

Gastroenterolozi upozoravaju ljubitelje crvenog mesa da budu posebno oprezni.

"Crveno i prerađeno meso povećava rizik od raka debelog crijeva i polipa. Ima puno zasićenih masti, ali ako ćete ga konzumirati, količina koju konzumirate je važna. Rizik od raka debelog crijeva je veći kod onih koji konzumiraju više od 100 grama crvenog mesa", rekla je doktorka Rezvana Čoudhuri, gastroenterolog u Džons Hopkinsu.

Ona je dodala da isto važi i za mesne proizvode poput viršli i narezaka.

Pržena hrana

Kao što se i očekivalo, ova lista takođe uključuje svu prženu hranu.

"Studije su pokazale da ulje za prženje može negativno da moduliše crijevni mikrobiom, što dovodi do ateroskleroze, odnosno akumulacije masti i drugih supstanci na zidovima arterija - objasnio je doktor Mahmud Ganum, istraživač mikrobioma.

Dodao je da ovo nakupljanje masti može, nakon nekog vremena, da dovede do srčanog udara i moždanog udara.

Gazirana pića

Ako redovno konzumirate bilo koju vrstu zašećerenog gaziranog pića, možda je vrijeme da se oslobodite te navike.

"Ova pića su povezana sa hroničnim stanjima, kao što su dijabetes i srčana oboljenja", upozorio je doktor Sajmon C. Metjuz, gastroenterolog u Džon Hopkinsu.

"Pored toga, ona su često povezana sa izazivanjem gastrointestinalnih simptoma nadimanja, podrigivanja i refluksa", dodao je Metjuz, a prenosi Huffington Post.