Ova namirnica je čudo za zdravlje srca i rad mozga
Sigurno ste čuli za brojne zdravstvene prednosti koje su povezane sa mediteranskom ishranom. Dokazano je da pomaže u smanjenju upale u tijelu, poboljšava kognitivne funkcije i štiti zdravlje srca. Sastoji se od raznih vrsta hrane, a jedna od najpoznatijih su masline. Bez obzira da li ih volite ili mrzite, masline su prepune zdravstvenih prednosti.
Evo još nekoliko prednosti koje donosi redovna konzumacija maslina, za koje možda još niste čuli.
Daju dobre masti
Masline su u velikoj mjeri sastavljene od zdravih masti i sadrže visok nivo oleinske kiseline, koja čini čak 74 posto ukupne masti u maslinama. Oleinska kiselina je mononezasićena mast koja je poznata po tome što smanjuje upale u tijelu. Povećani unos ovih zdravih masti, kao što su mononezasićene i polinezasićene, posebno ako zamjenjuju nezdrave masti poput zasićenih masti, može značajno poboljšati vaše opće zdravlje.
Mogu poboljšati funkcije mozga
Jedna od glavnih prednosti većeg unosa zdravih masnih kiselina u ishrani je to što poboljšavaju zdravlje i funkciju mozga. Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju mnogo mononezasićenih masti često imaju viši nivo neurotransmitera acetilholina, koji je ključan za funkcije poput pamćenja i učenja.
Pružaju pristojnu dozu vlakana
Masline i maslinovo ulje imaju mnoge iste zdravstvene prednosti, ali jedna od specifičnih prednosti jedenja cijelih maslina je to što sadrže dijetetska vlakna. 80 grama konzerviranih maslina sadrži oko 3,2 grama vlakana, što je dovoljno za malu užinu. Dovoljna količina vlakana u ishrani je ključna za održavanje zdravlja srca, zdrav nivo holesterola, dobro varenje, a masline mogu biti od velike pomoći u postizanju tih ciljeva.
Poboljšavaju zdravlje srca
Masline su jedna od najzdravijih namirnica za srce zbog visokog nivoa mononezasićenih masti. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Lipids in Health and Disease, mononezasićene masti pomažu u smanjenju rizika od smrti, rizika od moždanog udara, te također mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL) i povećanju nivoa dobrog holesterola (HDL), što doprinosi održavanju zdravog srca.