Prehrana i Anksioznost

Znate li da hrana može uticati na vaše emocionalno stanje, a evo i kako

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Znate li da hrana može uticati na vaše emocionalno stanje, a evo i kako
Foto: Ilustracija

Anksioznost je sve češći problem modernog života, a mnogi ljudi traže načine kako bi je kontrolisali ili smanjili. Međutim, možda niste znali da vaša prehrana može imati značajan uticaj na nivo anksioznosti koju osjećate. Prehrambene navike igraju ključnu ulogu u regulaciji mentalnog zdravlja, pa je važno razumjeti kako odabir hrane može uticati na vaše emocionalno stanje.

Anksioznost je psihički poremećaj koji karakteriše osjećaj brige, straha ili tjeskobe koji može biti blag ili intenzivan. Mnogi faktori mogu doprinijeti anksioznosti, uključujući genetske predispozicije, stresne situacije, okolišne faktore i način života, uključujući prehranu.

Uitcaj prehrane na anksioznost

Hormonalna ravnoteža

Hrana koju jedete može uticati na ravnotežu hormona u tijelu, uključujući hormone stresa poput kortizola. Dugotrajna izloženost visokim nivoima kortizola može doprinijeti osjećaju anksioznosti.

Neurotransmiteri

Određeni nutrijenti u hrani igraju ključnu ulogu u proizvodnji neurotransmitera u mozgu, poput serotonina i dopamina, koji su važni za regulaciju raspoloženja i smanjenje anksioznosti.

Upala i crijevna mikrobiota

Crijevna mikrobiota (flora) igra važnu ulogu u proizvodnji neurotransmitera i upalnim procesima u tijelu. Nepravilna prehrana može dovesti do disbioze, što može uticati na mentalno zdravlje i povećati osjetljivost na anksioznost.

Nedostatak nutrijenata

Nedostatak određenih nutrijenata, kao što su omega-3 masne kiseline, vitamin B kompleksa, magnezij, cink i vitamin D, može doprinijeti povećanju rizika od anksioznosti.

Kako promijeniti prehrambene navike za smanjenje anksioznosti

Uravnotežena prehrana

Konzumirajte uravnotežene obroke koji uključuju cjelovite žitarice, svježe voće i povrće, nemasne proteine ​​i zdrave masti.

Omega-3 masne kiseline

Uključite izvore omega-3 masnih kiselina kao što su riba, laneno sjeme i orašasti plodovi, koji su povezani s poboljšanjem raspoloženja i smanjenjem anksioznosti.

Hidratacija

Pijte dovoljno vode jer dehidracija može pogoršati simptome anksioznosti.

Izbjegavajte stimulanse

Smanjite unos kofeina i alkohola, koji mogu povećati nivo anksioznosti.

Probiotici

Uključite probiotike u prehranu kako biste podržali zdravlje crijevne flore, što može imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje.