Zabavna aktivnost

Rucking: Unaprijedite mišićnu snagu i sagorijevajte kalorije s teretnim ruksakom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Rucking: Unaprijedite mišićnu snagu i sagorijevajte kalorije s teretnim ruksakom
Foto: Ilustracija

Nošenje ruksaka na leđima i kretanje! To je ukratko suština ruckinga, tjelovježbe koja je postala izrazito popularna na društvenim mrežama.

Izraz rucking potječe od vojnog izraza "ruck marching", što znači marširanje sa prtljagom, uobičajenog vojnog treninga. Dok profesionalni vojnici moraju nositi teže prtljage i prelaziti velike udaljenosti, rucking u rekreativnom smislu postaje popularan jer omogućuje prilagodbu težine ruksaka i dužine hodanja prema vlastitim mogućnostima, čineći ga lakšim i zabavnijim za širu populaciju. 

Jednostavna i zabavna alternativa trčanju

U svijetu se sve više formiraju klubovi koji okupljaju entuzijaste ruckinga. Glavne prednosti ove fizičke aktivnosti uključuju poboljšanje snage i izdržljivosti, kao i olakšano sagorijevanje masnoća i oblikovanje tijela. Nošenje tereta potiče intenzivniji rad cijelog tijela, što rezultira izgradnjom mišića, poboljšanjem držanja, ravnoteže te trošenjem do tri puta više kalorija u usporedbi s običnom šetnjom.

Savjeti iskusnih vježbača

Nije za svakoga, savjetujte se sa doktorom. Premda se rucking promiče kao jednostavna i učinkovita metoda vježbanja, ipak nije za svakoga. Imate li bilo kakve tegobe ili bolesti koštano-mišićnog sistema, nošenjem tereta mogle bi se pogoršati. Po potrebi savjetujte sa doktorom o tome možete li uopće praktikovati rucking i na šta trebate paziti.

Kakav mora biti ruksak? Postoje posebno dizajnirani ruksaci za rucking, no poslužit će i bilo kakav čvršći ruksak (po mogućnosti sportski zbog veće praktičnosti). Najvažnije je da bude udoban, te da osim prostora za opterećenje ima i dodatne džepove odnosno pretince za vodu, grickalice i ostale potrepštine. Remeni ruksaka trebaju biti široki kako bi opterećenje bilo ujednačenije, te dobro podstavljeni da ne žuljaju. Poželjno je da ruksak ima i remen oko struka, čime se smanjuje njegovo pomicanje, a težina je ravnomjernije raspoređena. 

Čime i kako napuniti ruksak? Ruksak možete napuniti čime god želite (npr. neki koriste boce s vodom, utege, knjige, pakirano brašno i slično), ali svakako mora biti kompaktno ispunjen (bez kotrljanja i lupkanja). Predmeti kojima ste napunili ruksak ne smiju vas pritiskati rubovima ni uzrokovati nelagodu. Kao najpraktičnije rješenje preporučuju se vrećice s pijeskom. Postoje i posebne fitness vreće s pijeskom s kojima se inače izvode razne vježbe, a mogu se iskoristiti i za rucking. Teret treba biti smješten u gornjem dijelu leđa (između lopatica). Ako je postavljen nisko, to može izazvati bol u donjem dijelu leđa.