savjet

Ova vrsta treninga može biti korisna za osobe s dijabetesom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ova vrsta treninga može biti korisna za osobe s dijabetesom
Foto: Ilustracija

Dijabetes je složena bolest koja zahtijeva pažljivo upravljanje kako bi se smanjio rizik od komplikacija i poboljšala kvaliteta života. Uz standardne terapije poput lijekova i prehrambenih prilagodbi, fizička aktivnost igra ključnu ulogu u kontroli šećera u krvi i općem zdravlju. Međutim, dok su mnogi svjesni koristi aerobnih vježbi poput trčanja ili vožnje biciklom, manje je poznato kako trening snage može biti izuzetno koristan za osobe s dijabetesom.

Trening snage, ili otpora, obično se povezuje s izgradnjom mišićne mase i snage, ali njegove prednosti idu puno dalje od toga, posebno za osobe koje žive s dijabetesom. Evo kako ovaj oblik treninga može transformisati živote ljudi s dijabetesom.

Poboljšava kontrolu nivoa šećera u krvi

Trening snage može poboljšati osjetljivost na inzulin i povećati apsorpciju glukoze u mišićima, što rezultira stabilnijim nivoima šećera u krvi tokom vremena. Redovno vježbanje snage može pomoći u smanjenju potrebe za lijekovima za dijabetes ili inzulinom.

Povećava mišićnu masu i metabolizam

Povećanje mišićne mase pomaže u povećanju bazalnog metabolizma, što znači da tijelo sagorijeva više kalorija čak i u mirovanju. To može biti posebno korisno za osobe s dijabetesom tipa 2 koje imaju problema s kontrolom težine.

Smanjuje rizik od komplikacija

Redovna tjelesna aktivnost, uključujući trening snage, može smanjiti rizik od komplikacija povezanih s dijabetesom poput srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i neuropatije.

Poboljšava cjelokupno zdravlje i kvalitetu života

Osobe koje redovno vježbaju snagu često se osjećaju snažnije, vitalnije i samopouzdanije. Osim toga, vježbanje može poboljšati san, raspoloženje i mentalno blagostanje.

Važno je napomenuti da je važno konsultovati se s doktorom prije započinjanja novog programa vježbanja, posebno za osobe s dijabetesom. Doktor može prilagoditi plan vježbanja pojedinačnim potrebama i zdravstvenom stanju svakog pacijenta.