Naučnici zaključili

Saznajte koja pića povećavaju rizik od aritmije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Saznajte koja pića povećavaju rizik od aritmije
Foto: Ilustracija

Kineski naučnici došli su do podataka da konzumiranje pića sa vještačkim zaslađivačima može povećati rizik od atrijalne fibrilacije za čak 20 posto.

Konzumiranje više od dva litra dijetetskih ili drugih pića s vještačkim zaslađivačima sedmično može povećati rizik od opasnog neregularnog srčanog ritma za 20 posto u usporedbi s ljudima koji uopće ne konzumiraju takva pića, izvještava The Guardian.

Istraživanje provedeno u Šangaju otkrilo je da su osobe koje redovno konzumiraju ta pića podložnije stanju poznatom kao atrijalna fibrilacija, odnosno haotičnom treperenju srčanih pretkomora koje ima neregularan ritam.

Simptomi atrijalne fibrilacije uključuju umor, otežano disanje i lupanje srca. Iako ovo stanje često može biti genetsko, postoje i neki izmjenljivi faktori rizika, poput pušenja, hipertenzije, apneje u snu, gojaznosti i prehrane.

Stručnjaci naglašavaju važnost održavanja zdravog životnog stila za zdravlje srca, uključujući održavanje normalnog krvnog pritiska, pravilnu prehranu i redovno vježbanje.