hipertenzija

Zdrava prehrana za kontrolu visokog krvnog pritiska

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zdrava prehrana za kontrolu visokog krvnog pritiska
Foto: Ilustracija

Visoki krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, jedan je od glavnih faktora rizika za srčane bolesti, moždani udar i druge ozbiljne zdravstvene probleme. Srećom, promjenom prehrambenih navika možemo znatno uticati na kontrolu krvnog pritiska.

Namirnice koje treba konzumirati više

Voće i povrće: Voće i povrće su bogati vlaknima, antioksidansima i vitaminima koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Posebno su korisni agrumi poput narandži i grejpa te tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja.

Cjelovite žitarice: Integralne žitarice, poput smeđe riže, kvinoje i zobenih pahuljica, sadrže vlakna koja mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka. Također su bogate magnezijem i drugim hranjivim tvarima koje su korisne za zdravlje srca.

Masna riba: Riba poput lososa, skuše i srdela bogata je omega-3 masnim kiselinama koje mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja srca. Preporučuje se konzumiranje ribe najmanje dva puta sedmično.

Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti: Mliječni proizvodi poput jogurta i mlijeka s niskim udjelom masti bogati su kalcijem, koji može pomoći u regulaciji krvnog pritiska.

Nemasno meso: Meso poput piletine, puretine i nemasne govedine sadrži proteine koji su važni za održavanje mišićne mase, ali imaju manje zasićenih masti i natrija koji mogu utjecati na krvni pritisak.

Namirnice koje izbjegavati

Visoko prerađena hrana: Visoko prerađena hrana poput brze hrane, slatkiša, gaziranih pića i slanih grickalica često sadrži visok udio šećera, zasićenih masti i natrija, što može negativno uticati na krvni pritisak.

So: Visok unos natrija može uzrokovati zadržavanje tekućine i povećati krvni pritisak. Izbjegavajte dodavanje soli u jela i ograničite konzumaciju visoko soljene hrane poput prerađenih mesnih proizvoda, konzervirane hrane i umaka.

Zasićene masti: Hrana bogata zasićenim mastima, poput masnog mesa, punomasnih mliječnih proizvoda i pržene hrane, može povećati razinu holesterola i rizik od srčanih bolesti.

Alkohol: Pretjerana konzumacija alkohola može povećati krvni pritisak i povećati rizik od srčanih bolesti. Preporučuje se umjerena konzumacija alkohola, odnosno jedno piće dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce.

Zaslađena pića: Gazirana pića, voćni sokovi i druga zaslađena pića često sadrže visok udio šećera i kalorija, ali malo hranjivih tvari. Ograničite njihovu konzumaciju i radije pijte vodu, biljne čajeve ili svježe cijeđene sokove.

Slijedeći ovaj smjernice i usvajajući zdrave prehrambene navike, možete znatno doprinijeti kontroli vašeg krvnog pritiska i održavanju zdravog srca i kardiovaskularnog sistema. Uz to, redovni pregledi kod doktora i vježbanje također su važni aspekti zdravog načina života koji mogu pomoći u održavanju optimalnog krvnog pritiska.