Sarajevska tržnica: Italija i Meksiko spajaju okuse s BiH – Biftek 50 KM, sok od dunje 7 KM!
Tržnica u Sarajevu odavno više nije mjesto gdje se samo prodaju namirnice – to je prava mala kulinarska oaza, gdje svaki kutak skriva priču o tradiciji, kvaliteti i strasti prema hrani.
Dok šetate kroz štandove, osjetite mirise sušenog mesa, svježe pripremljenog ajvara i domaćih sireva, a trgovci vas s ljubavlju uče tajnama svojih proizvoda, često i na način koji vas vraća u prošlost. Posjetili smo ovu gradsku tržnicu kako bismo saznali što je to danas najtraženije i kako se spremaju neki od najposebnijih proizvoda koji se nude.
Ramski sir italijanskog štiha
Ako tražite sir koji će odlično funkcionisati u tjesteninama, onda ne možete promašiti domaći ramski sir.
"Onaj ko se razumije u sireve, odmah prepozna kvalitetu“, objašnjava trgovkinja, naglašavajući da je tajna ovog sira upravo u tome što, kako stari, razvija posebnu koru koja mu daje nezamjenjiv okus.
Ovaj sir savršeno je prilagođen gurmanima i ljubiteljima italijanske kuhinje, jer osim što je izuzetno ukusan, odlično se topi, čineći svaki zalogaj neodoljivim i pružajući savršen balans u svim jelima koja ga zahtijevaju.
Meksički okusi na sarajevskoj tržnici
No, tu nije kraj – jedan od proizvoda koji je oduševio mnoge i postao pravi hit na tržnici je sok od dunje i jabuke. Ovaj jedinstveni napitak, s neobičnim, ali izuzetno ukusnim spojem okusa, najviše je zastupljen u meksičkoj kuhinji, a svaki gutljaj vraća nas u djetinjstvo, podsjećajući nas na jednostavne, ali neodoljive okuse prošlih vremena.
"Dunju vole jer je nisu nikad pili ili je nisu pili odavno", kaže nam sagovornica, objašnjavajući kako dunja, voće koje je nekad stajalo samo kao ukras na ormaru, sada postaje sve traženiji proizvod među potrošačima.
Sok je prava poslastica za sve one koji žele okusiti nešto novo, ali s daškom tradicije.
Biftek za istinske gurmane
Kada se govori o mesu, sarajevska tržnica ne može proći bez spomena bifteka. Kralj mesa, omiljen među domaćim potrošačima, postao je prava atrakcija i za turiste. Cijene mogu doseći i do 50 konvertibilnih maraka po kilogramu, što ga čini jednim od skupljih mesnih proizvoda, ali kvalitet je neupitan. Za one s manjim budžetom, postoji alternativa – povoljnije meso, poput onog za grah, koje je i dalje vrhunske kvalitete, a cijena mu je znatno pristupačnija.
"Najpopularniji je biftek, ali za one koji traže povoljnije varijante, uvijek imamo opcija", kaže trgovac iz Visokog, ponosno govoreći o dugogodišnjoj porodičnoj tradiciji pripreme mesa koju njeguje porodica Arnautović.
"Čajne varijante s bijelim lukom su više rezervisane za Hercegovinu, pa ih tamo i najviše prodajemo, ali ovdje su dostupne malo blaže koje se zapravo i najviše kupuju", dodao je.
Dijelimo s vama i recepte!
Jedan od proizvoda koji se sve više traži je i bestilj od šljiva bez šećera, koji je izvrstan za probavu. Ovaj proizvod ima dugu historiju na tržnici i, zahvaljujući svojim zdravstvenim svojstvima, stekao je veliku popularnost među kupcima.
"Dobar je za probavu i rad crijeva", objašnjavaju trgovci, savjetujući da ga najbolje pijete uz mlaku vodu ujutro. Jednostavan, a efikasan, bestilj je pravi izbor za sve koji žele započeti dan na zdrav način.
Ajvar, domaći i pikantni, nezaobilazan je na mnogim tržnicama, pa tako i na ovoj sarajevskoj.
Priprema se od patlidžana i crvene paprike roge, a posljednji detalj – dodavanje bijelog luka i soli, daje mu onu posebnu notu koja ga čini neodoljivim. Odličan je prilog uz jela, ali i prava poslastica koja oduševljava svakog ko voli autentične ljute okuse.
Ljubav u svakom proizvodu
Na tržnici se može pronaći i sirutka, pravi eliksir za zdravlje, koja je sve traženija zbog svojih brojnih blagotvornih svojstava.
Ovaj napitak, koji je istovremeno osvježavajući i nutritivno bogat, prodaje se po cijeni od 1,5 konvertibilnih maraka za litar i smatra se jednim od najzdravijih proizvoda na tržnici. Uz sirutku, na štandovima se mogu pronaći i domaća jaja, najčešće iz Maglaja i Zenice, koja uživaju povjerenje kupaca već dugi niz godina.
Trgovci s ističu kako njihova jaja dolaze iz farmi gdje se hrana za perad pažljivo bira, što im daje onu posebnu kvalitetu koju stalni kupci prepoznaju.
"Dobra je ishrana na tim farmama. Jaja su zdrava i friška. Ovdje radim već 30 godina i kupci se stalno vraćaju, ali i novi su tu, većinom dolaze s preporukom", kaže nam naša sagovornica.
Cijene se nisu značajno mijenjale u posljednje tri godine, ali jedno je jasno – sarajevska tržnica je pravi odraz autentične kvalitete, tradicije i strasti prema hrani.
Bez obzira jeste li lokalni posjetioci ili turisti koji traže pravi gastronomski doživljaj, ova tržnica nudi sve što vam treba za istraživanje okusa koji pričaju drugačiju priču ovog grada. A svaka anegdota koju čujete od trgovaca samo dodaje dubinu i toplinu ovom živopisnom mjestu, čineći svaki trenutak na tržnici nezaboravnim iskustvom.
Uvjerite se i sami u nastavku!