Nekoliko sekundi žvakanja metvice umiruje probavni sistem i uklanja glavobolju

Metvica (Mentha piperita) je biljka široko priznata u fitoterapiji zbog svojih višestrukih farmakoloških efekata, posebno u kontekstu gastrointestinalnih i neuroloških poremećaja.
Aktivni sastojci metvice, uključujući mentol i menton, posjeduju antispazmodična, analgetska i umirujuća svojstva koja su predmet brojnih kliničkih ispitivanja.
Farmakološki efekti na probavni sistem
Mentol djeluje kao mišićni relaksant glatkih mišića probavnog trakta, smanjujući visceralne spazme i poboljšavajući motilitet crijeva. Prema analizi objavljenoj 2014. godine u časopisu Phytotherapy Research, ekstrakt metvice značajno ublažava simptome sindroma iritabilnog crijeva (IBS), uključujući bol i nadutost.
Mehanizam djelovanja temelji se na blokiranju kanala kalcijuma i opuštanju glatkih mišića.
Primjena u terapiji glavobolje
Osim gastrointestinalnih benefita, metvica je priznata i kao prirodni analgetik za tenzione glavobolje. Studija Linde i saradnika iz 2012. godine ukazuje na efektivnost lokalne primjene eteričnog ulja metvice u smanjenju intenziteta glavobolje zahvaljujući vazodilatatornom i analgetskom efektu mentola.
Metvica se danas koristi kao siguran fitoterapijski agens u brojnim preparatima za olakšavanje probavnih tegoba i neuroloških simptoma, što potvrđuje i kontinuirana primjena u modernoj medicini.
Najbolje je žvakati metvicu polako i temeljito, bez gutanja pljuvačke, oko 10 do 30 sekundi kako bi se oslobodili aktivni sastojci i omogućilo njihovo djelovanje u ustima.