svi je jedemo

Naučnici otkrili koja vrsta hrane nas ‘tjera‘ da starimo brže

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Naučnici otkrili koja vrsta hrane nas ‘tjera‘ da starimo brže
FOTO: Ilustracija

Istraživači sa Univerziteta Casamassima proučavali su više od 22.000 osoba i otkrili da je konzumacija ultraprerađene hrane povezana s ubrzanim procesom biološkog starenja.

Ultraprerađena hrana obuhvata ne samo pakirane grickalice i slatke napitke, već i naizgled "bezopasne" proizvode kao što su industrijski proizvedeni ili pakirani kruh, voćni jogurt, određene žitarice za doručak i mesne alternative.

Ova vrsta hrane sadrži visoke razine aditiva i konzervansa, ali sadrži malo vlakana, što može utjecati na metabolizam šećera i zdravlje probavnog sistema.

Istraživanje je koristilo više od 30 različitih krvnih biomarkera za određivanje biološke dobi, pri čemu su mnogi sudionici koji su jeli mnogo ultraprerađene hrane imali veću biološku dob od svoje stvarne (hronološke) dobi. Dok kronološka dob označava starost na temelju datuma rođenja, biološka dob prikazuje trenutačnu funkcionalnost našeg tijela, uključujući organe, tkiva i različite sustave.

Neprijatelj našem zdravlju

Istraživački tim naglašava važnost razvoja prehrambenih smjernica koje uzimaju u obzir razine obrade hrane i potiču konzumaciju cjelovitih namirnica radi promicanja dugoročnog zdravlja.

Naši rezultati sugeriraju da visoka konzumacija ultraprerađene hrane ne samo da negativno utječe na cjelokupno zdravlje, već bi mogla i ubrzati proces starenja, što ukazuje na povezanost koja nadmašuje lošu nutritivnu kvalitetu ovih proizvoda - rekla je Simona Esposito, istraživačica iz Istraživačke jedinice za epidemiologiju i prevenciju te glavna autorica studije.

Istraživači naglašavaju na što sve utječe ovaj neprijatelj s trgovačkih polica, prenosi B92.

Osim što nije nutritivno adekvatna, ova hrana obiluje šećerima, soli i zasićenim ili transmasnoćama, a prolazi kroz intenzivnu industrijsku obradu koja mijenja njihovu prehrambenu strukturu, što rezultira gubitkom hranjivih tvari i vlakana. Sve to može imati značajne posljedice za razne fiziološke procese, uključujući metabolizam glukoze, kao i sastav i funkcionalnost crijevne mikrobiote. Osim toga, ovi proizvodi često dolaze u plastičnoj ambalaži, što ih čini prenosnicima toksina koji mogu biti štetni za organizam - ističu.

Prepoznajte simptome

Znate li da i zimi možete dehidrirati?

Pravilna ishrana

Namirnice koje blokiraju rast malignih ćelija

Plesom protiv ovisnosti

Sve više mladih i žena ovisno o kockanju