Ishrana
raznolikost je ključ
Balansirana ishrana: Kako sastaviti zdrav obrok?
Balansirana ishrana je ključna komponenta održavanja dobrog zdravlja i vitalnosti. Sastavljanje zdravog obroka zahtijeva pažljivu selekciju namirnica koje će osigurati sve potrebne hranljive sastojke vašem tijelu.
NE BACAJTE HRANU
Kako da vam se povrće ne pokvari ni nakon mjesec dana?
Zima je pred vratima i nije ni čudo da mnogi od nas žele smanjiti životne troškove. Jedan od načina da to učinimo je smanjenje količine hrane koju kupujemo u trgovinama i ukupnog otpada.
idealan međuobrok
Kruška: Voćka za one koji vode brigu o unosu šećera i zdravlju srca i kože
Kruška je voće koje je ne samo ukusno, već i bogato hranljivim materijama koje pružaju brojne dobrobiti za zdravlje. Njeno blago slatkasto svojstvo i osvežavajući ukus čine je idealnim međuobrokom, dok istovremeno ima nizak glikemijski indeks, što je čini pogodnom za ljude koji vode računa o unosu šećera.
omiljena grickalica
Sve prednosti kokica: Zdravije od voća, smanjuju simptome PMS-a i stres
Kokice su svima omiljena grickalica, a najviše se jedu tokom gledanja filmova ili serija, uz to su jedna od najzdravijih grickalica jer sadrže vlakana, imaju više antioksidansa od nekih vrsta povrća i voća. U ovom članku donosimo vam sve prednosti konzumiranja kokica, kao i zdraviji način pripreme koji će vam pomoći da iskoristite sve njene benefite.
bogate nutrijentima
Namirnice koje je najbolje jesti tokom jeseni
Otkrijte namirnice koje je najbolje jesti tokom jeseni, a koje su bogate nutrijentima. Saznajte koje namirnice nutricionisti preporučuju
recept
Pohovane jabuke: Brzi desert jesenske arome
Ovo je jedan od onih slatkih specijaliteta kojima se najčešće vraćamo upravo u ovo doba godine, kada se zaželimo jesenskih aroma.
preporuka ljekara
Jelovnik za dijetu bez gladovanja koja snižava rizik od dijabetesa
Nova varijanta poznate mediteranske prehrane u posljednje je vrijeme sve češća tema u javnosti, prvenstveno zbog novih saznanja naučnika o tome kako utječe na faktore rizika za brojne bolesti.
najmanje 12 sati
16:8 naspram 5:2 – koja metoda povremenog posta je bolja?
Povremeni post možda postoji već neko vrijeme, ali čini se da se nedavno ponovo vratio u mainstream zahvaljujući tvrdnjama da može koristiti zdravlju crijeva. Uz konzumiranje 30 biljaka sedmično, izbjegavanje prekomjernog konzumiranja alkohola i rad na smanjenju stresa, stručnjaci često preporučuju da svom probavnom sistemu date potpuni odmor od najmanje 12 sati.
Tvrdi ljekar
Ovo su namirnice koje trebate izbjegavati ako želite očuvati zdravlje jetre
Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem tijelu, a zanimljivo je da ima nevjerovatnu sposobnost samoizlječenja. No, da bi mogla raditi kako treba, moramo je zaštititi od štetnih tvari koje unosimo putem hrane.
Čuvajte zdravlje
Dvije ultraprerađene namirnice mogu povećati rizik od srčanih bolesti
Konzumacija zaslađenih ili umjetno zaslađenih pića i prerađenog mesa može povećati rizik od srčanih bolesti, tvrdi studija provedena na Harvard T.H. Chan School of Public Health, objavljena u časopisu The Lancet.
recepti
Domaći kečap od paradajza i šljiva
Ako ste ljubitelj kečapa, obavezno isprobajte ovaj fantastičan recept za domaći kečap od paradajza i šljiva
mišljenje nutricionista
Zašto morate jesti prije treninga?
Evo zašto je važno jesti prije treninga: stabilizira šećer u krvi, poboljšava energiju i pomaže bržem oporavku mišića. Saznajte više od stručnjaka
istraživanje
Opasnost za zdravlje: Šest biljnih dodataka koji oštećuju jetru
Iako različite biljke koriste u medicinske svrhe već dugi niz godina, nedavno su postale vrlo popularne dijelom zahvaljujući objavama na platformi društvenih medija TikTok gdje se hvale prednosti uzimanja biljnih dodataka kao što su ashwagandha, kurkuma i zeleni čaj.
Brzo i jednostavno
Nemate ideja za ručak?: Piletina na malo drugačiji način
Kada ste u žurbi i nemate baš mnogo vremena da posvetite kuhanju, ovaj recept vam može pomoći u pripremi brzog i jednostavnog ručka.
Zdrava hrana
Prednosti trešanja: Od smanjenja bolova u mišićima do očuvanja zdravlja srca
Trešnje su male po veličini, ali prednosti trešanja su velike. Prepune su vitamina i minerala i mogu pomoći cjelokupnom zdravlju, kao i njezi kože.
Za brži proces liječenja
Tri namirnice koje treba izbjegavati tokom oporavka od urinarne infekcije
Urinarne infekcije obično su u skoro 90 posto slučajeva posljedica razmnožavanja bakterija, koje mogu da zahvate gornji urinarni trakt (bubrege) i donji urinarni trakt (bešiku, mokraćne kanale, prostatu, testise).
zdravstveni benefiti
Koje povrće bi trebalo jesti u septembru?
Septembar je mjesec kada nam priroda nudi obilje svježeg povrća koje je puno hranljivih materija i savršeno za prelazak iz ljeta u jesen.
Zdrav slatkiš
Evo koja delicija može pomoći u zaštiti od dijabetesa i pretilosti
Mnogi liječnici ne preporučuju jesti čokoladu jer može izazvati razne bolesti. Međutim, tamna čokolada, naprotiv, vrlo je korisna za tijelo. Sadrži polifenole, biološki aktivne spojeve koji pomažu u borbi protiv raznih bolesti.
Čuvajte zdravlje
Terapeutkinja popisala koje namirnice mogu ojačati imunitet
S početkom jeseni, tijelu treba pomoći da se obnovi. Pogotovo je važno ojačati imunološki sistem, jer je sezona prehlada pred nama.
prevencija anemije
Ovo su neke od najzdravijih namirnica bogate željezom
Namirnice bogate željezom mogu pomoći u prevenciji anemije i održavanju zdravih razina hemoglobina, a bitno je znati koje su to.