Ishrana
učinkovito rješenje
Uz pomoć jednog sastojka jedite grah bez straha od nadustosti
Iako uživamo u varivu od graha, svi znamo da on može uzrokovati nadutost. Glavni je krivac za to fitinska kiselina, prirodni sastojak graha, koji otežava probavu i kod mnogih izaziva osjećaj težine i nadutosti nakon obroka.
Uvek sigurne za jelo
Ovih 11 namirnica nema rok trajanja
Oko ovih jedanaest namirnica ne morate razmišljati da li su se pokvarile ili ne, uvek su kao i prvog dana kada ste ih kupili.
savjeti nutricionista
Najbolje voće za naše bubrege
Uravnotežena prehrana je općenito ono što se preporučuje za zdravlje cijelog organizma pa tako i bubrega. Bubrezi imaju brojne funkcije u našem organizmu, među ostalim pomažu u održavanju ravnoteže tekućine i elektrolita, regulaciji krvnog pritiska i metabolizma vitamina D.
recepti
Butternut tikva: Više od ukusne jesenske namirnice
Butter tikva, poznata i kao butternut tikva, raznolika je i ukusna vrsta tikve koja ima mnoge dobrobiti za zdravlje, a prepoznatljiva je po svojoj slatkoći i kremastoj teksturi.
tjelovježba i zimi i ljeti
Koliko zapravo kalorija troši plivanje u moru ili bazenu?
Godišnji odmor nije vrijeme za razmišljanje o kalorijama i teretani, no sigurno vas zanima koliko ćete sagorjeti malo ozbiljnijim plivanjem u moru
Dermatolozi
Želite usporiti starenje? Počnite piti tri napitka bogata vitaminom C
Kako starimo, održavanje mladog izgleda kože postaje sve važnije, pogotovo nakon 50. godine.
Čuvajte zdravlje
Šest začina koji imaju antikancerogeno djelovanje, spas su za probavu i štite od upala
Prvi je dan kalendarske jeseni, no hladni valovi već su nas dobro oplahnuli, a s padom temperature i obiljem kiše nekako nam se više ne jedu lubenice i krilca sa žara.
konzumirati umjereno
Tri mliječna proizvoda koji su najštetniji po zdravlje: Uništavaju crevnu floru i neprimjetno goje
Mliječni proizvodi su često smatrani zdravim izborom, ali neki od njih mogu imati negativan utjecaj na naše zdravlje, posebno na crevnu floru i tjelesnu težinu. Evo tri mliječna proizvoda koje bi trebalo izbjegavati ili konzumirati umjereno.
istraživanje
Smije li se jesti napuklo jaje?
Jaja su sastavni dio svakodnevnog jelovnika. Sva jaja imaju osjetljivo pakovanje pa nije neuobičajeno da s vremena na vrijeme neko pukne.
recept
Od samo dva sastojka napravite đevreke kao iz pekare
Niko nema previše vremena za pripremu doručka, naročito tokom radnih dana sedmice. Zbog toga je važno da doručak prije svega bude jednostavan i brz za pripremu, a tek onda ukusan. Tako su đevreci od samo dva sastojka pravi izbor za doručak, a recept ćete odmah usvojiti.
raznolikost je ključ
Balansirana ishrana: Kako sastaviti zdrav obrok?
Balansirana ishrana je ključna komponenta održavanja dobrog zdravlja i vitalnosti. Sastavljanje zdravog obroka zahtijeva pažljivu selekciju namirnica koje će osigurati sve potrebne hranljive sastojke vašem tijelu.
NE BACAJTE HRANU
Kako da vam se povrće ne pokvari ni nakon mjesec dana?
Zima je pred vratima i nije ni čudo da mnogi od nas žele smanjiti životne troškove. Jedan od načina da to učinimo je smanjenje količine hrane koju kupujemo u trgovinama i ukupnog otpada.
idealan međuobrok
Kruška: Voćka za one koji vode brigu o unosu šećera i zdravlju srca i kože
Kruška je voće koje je ne samo ukusno, već i bogato hranljivim materijama koje pružaju brojne dobrobiti za zdravlje. Njeno blago slatkasto svojstvo i osvežavajući ukus čine je idealnim međuobrokom, dok istovremeno ima nizak glikemijski indeks, što je čini pogodnom za ljude koji vode računa o unosu šećera.
omiljena grickalica
Sve prednosti kokica: Zdravije od voća, smanjuju simptome PMS-a i stres
Kokice su svima omiljena grickalica, a najviše se jedu tokom gledanja filmova ili serija, uz to su jedna od najzdravijih grickalica jer sadrže vlakana, imaju više antioksidansa od nekih vrsta povrća i voća. U ovom članku donosimo vam sve prednosti konzumiranja kokica, kao i zdraviji način pripreme koji će vam pomoći da iskoristite sve njene benefite.
bogate nutrijentima
Namirnice koje je najbolje jesti tokom jeseni
Otkrijte namirnice koje je najbolje jesti tokom jeseni, a koje su bogate nutrijentima. Saznajte koje namirnice nutricionisti preporučuju
recept
Pohovane jabuke: Brzi desert jesenske arome
Ovo je jedan od onih slatkih specijaliteta kojima se najčešće vraćamo upravo u ovo doba godine, kada se zaželimo jesenskih aroma.
preporuka ljekara
Jelovnik za dijetu bez gladovanja koja snižava rizik od dijabetesa
Nova varijanta poznate mediteranske prehrane u posljednje je vrijeme sve češća tema u javnosti, prvenstveno zbog novih saznanja naučnika o tome kako utječe na faktore rizika za brojne bolesti.
najmanje 12 sati
16:8 naspram 5:2 – koja metoda povremenog posta je bolja?
Povremeni post možda postoji već neko vrijeme, ali čini se da se nedavno ponovo vratio u mainstream zahvaljujući tvrdnjama da može koristiti zdravlju crijeva. Uz konzumiranje 30 biljaka sedmično, izbjegavanje prekomjernog konzumiranja alkohola i rad na smanjenju stresa, stručnjaci često preporučuju da svom probavnom sistemu date potpuni odmor od najmanje 12 sati.
Tvrdi ljekar
Ovo su namirnice koje trebate izbjegavati ako želite očuvati zdravlje jetre
Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem tijelu, a zanimljivo je da ima nevjerovatnu sposobnost samoizlječenja. No, da bi mogla raditi kako treba, moramo je zaštititi od štetnih tvari koje unosimo putem hrane.
Čuvajte zdravlje
Dvije ultraprerađene namirnice mogu povećati rizik od srčanih bolesti
Konzumacija zaslađenih ili umjetno zaslađenih pića i prerađenog mesa može povećati rizik od srčanih bolesti, tvrdi studija provedena na Harvard T.H. Chan School of Public Health, objavljena u časopisu The Lancet.