Ishrana
Novo istraživanje
Veganska ishrana i tinejdžerski ciklusi – recept za anemiju?
Novo istraživanje pokazuje da kombinacija obilnih menstruacija i prehrane s malo ili bez mesa može značajno povećati rizik od anemije kod tinejdžerki.
Usporavaju metabolizam
Stručnjaci upozoravaju: 4 namirnice koje vas čine gojaznijim nakon četrdesete
Kako godine prolaze, tijelo prirodno prolazi kroz promjene koje utiču na brzinu metabolizma.
"Vječne hemikalije"
Toksične hemikalije u hljebu i pahuljicama širom Evrope
Visoke koncentracije toksičnih "vječnih hemikalija" otkrivene su u svakodnevnim prehrambenim proizvodima od žitarica, uključujući hljeb, tjesteninu i pahuljice za doručak, širom Evrope.
Istraživanja pokazuju
Kako obična čaša soka utiče na stotine procesa u vašem organizmu
Iako ga mnogi doživljavaju samo kao dio doručka, sok od narandže ima daleko veći utjecaj na organizam nego što se ranije mislilo.
Hrana je saveznik
Žene koje jedu ovu hranu izgledaju 10 godina mlađe
Ako želite da vaša koža izgleda mlađe i zdravije, postoji pet namirnica koje mogu biti vaši najbolji saveznici.
štetni za zdravlje
Praznični napitak koji potajno slabi vaše kosti: Ortopedi upozoravaju!
Kada govorimo o jačanju kostiju, najčešće spominjemo hranu bogatu kalcijem poput mlijeka, badema, sardina ili tamnozelenog povrća.
Svaka mama treba znati
Kako hrana mijenja ukus majčinog mlijeka?
Ukus majčinog mlijeka mijenja se iz sata u sat, tačno onako kako se mijenja i majčina ishrana.
Zdrava hrana
Tri vrste povrća koje mogu usporiti starenje i ojačati imunitet
Prehrana igra veliku ulogu u tome kako starimo i koliko je naš organizam otporan na bolesti.
Stručnjaci upozoravaju
Namirnice koje su ukusne svježe, a rizične kad ih ponovno grijemo
Iako je ponovo zagrijavanje obroka sasvim uobičajena navika, neke namirnice mogu postati rizične kada ih iznova izlažemo toplini.
sezona prehlade i gripe
Ovih pet namirnica izbjegavajte kad ste prehlađeni, pogoršavaju stanje
Početak sezone prehlade i gripa već je stigao, a stručnjaci poručuju da ishrana igra važnu ulogu u brzini oporavka.
Zaboravite na čips
Kako uživati u grickalicama bez viška kalorija: Tri savršena izbora
Ako pametno birate među grickalicama, možete uživati u omiljenim ukusima bez brige o suvišnim kalorijama i masnoćama.
Nutritivni dvoboj
Brokula ili karfiol: Koje povrće je bolje za vaše zdravlje?
Brokula i karfiol spadaju u kupusnjače i obje su vrlo zdrave, ali kada se pogleda nutritivna vrijednost, brokula pokazuje nešto više prednosti.
Sve što trebaš znati
Omega-3 u konzerviranoj ribi: Koje vrste su najbolji izbor?
Konzervirana riba već dugo zauzima važno mjesto na policama domaćinstava, ne samo zbog praktičnosti nego i zbog nutritivne vrijednosti.
Šta kaže struka?
Koju vrstu hrane treba izbjegavati nakon pedesete godine?
Stručnjaci preporučuju smanjenje pržene, slatke i preslane hrane, a dijetetičarka Megi Mun naglašava da su za zdravo starenje najkorisniji voće, povrće, cjelovite žitarice, nezasićene masnoće, orašasti plodovi, pasulj i nemasni mliječni proizvodi.
nije slučajnost
Ovo su mali trikovi za duži osjećaj sitosti
Da li ste primijetili kako poslije nekih obroka brzo ogladnite, dok vas drugi dugo drže sitima? To nije slučajno.
Brojni benefiti
Pet namirnica koje imaju više omega-3 masnih kiselina od lososa
Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u zdravlju srca i smanjenju upalnih procesa.
Zdravo srce počinje na tanjiru
Ove dvije vrste mesa uništavaju vaše srce: Evo šta stručnjaci savjetuju
Meso se stoljećima nalazi na ljudskim trpezama i mnogima je i danas glavni izvor proteina.
Hrana kao lijek
Savršena leđa bez akni: Vodič kroz zdravu ishranu!
Bubuljice na leđima mogu biti jednako frustrirajuće kao i one na licu, a njihova pojava često nije samo estetski problem.
Umjerenost je ključ
Majoneza na tanjiru, bore na licu? Šta kaže nauka?
Majoneza je omiljeni dodatak mnogim jelima – od sendviča i salata do različitih umaka.
Nova istraživanja
Poremećaji ishrane ostavljaju trag i deset godina kasnije
Nova analiza objavljena u časopisu BMJ Medicine pokazala je da osobe s poremećajima ishrane imaju znatno veći rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema čak pet do deset godina nakon postavljanja dijagnoze.