ishrana
Skrivena prepreka
Ne mršavite onako kako biste htjeli? Možda je problem u praznim kalorijama
Ove kalorije dolaze iz namirnica i pića bogatih šećerom i mastima, dok su siromašne hranjivim tvarima poput vitamina, minerala i vlakana. Pića su posebno problematična jer pružaju mnogo kalorija koje se brzo konzumiraju, ali ne nude osjećaj...
Dovoljne su dvije čaše dnevno
Sok od naradnže može pomoći pri smanjenu holesterola i krvnog pritiska
Navodno, jedna vrsta mnogima omiljenog soka od narandže može smanjiti holesterol i krvni pritisak.
Kako prenosi britanski Express, prirodni sok od narandže ima potencijal da smanji nivo holesterola i krvnog pritiska.
Visok nivo holesterol...
Bogate vlaknima
Kruške: Zdravlje u svakom zalogaju
U nastavku izdvajamo neke od najpoznatijih zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju s jedenjem krušaka.
Pozitivan uticaj na zdravlje crijeva
Vlakna su jedan od najvažnijih nutrijenata za poboljšanje probave, a kruške su izvrstan izvor dij...
Zašto smo ljeti manje gladni?
Evo kako temperatura utiče na naš apetit
Naučnici su dugo posmatrali uticaj temperature na apetit.
"Ono što znamo je da ljudi u hladnijim sredinama jedu jaču hranu sa više kalorija", rekla je Alison Čajldres, dijetetičar i vanredni profesor na Teksaškom univerzitetu dodajući da p...
Evo šta kažu stručnjaci
Koja je kafa zdravija- turska ili filter?
Prema mišljenju stručnjaka, turska kava i espresso su najopasnije za ljudski organizam.
Velike količine hemikalija
Takve kafe sadrže veće količine hemikalija cafestol i kahvel koje negativno utiču na kardiovaskularni sistem, a također pov...
Riječi kardiologa
Nezasićene masnoće su ključne za zdravlje srca, a evo zbog čega
Nezasićene vs. zasićene masnoće: Koja je razlika?
Masnoće su bitan nutrijent koji je neophodan za pravilno funkcionisanje tijela. Razlikujemo zasićene i nezasićene masnoće na temelju njihove hemijske strukture i stanja na sobnoj temperatur...
Šta to jedemo
Naučnici u mnogim čokoladama pronašli teške metale poput olova
Iako prehrambena industrija i istraživači koji su učestvovali u istraživanju kažu da ovo otkriće ne bi trebalo spriječiti ljude da konzumiraju čokoladu, stručnjaci kažu da rezultate treba bliže analizirati.
Istraživači Univerziteta George...
Mnogo je opcija
Postoji puno vrsta mlijeka: Koje je najzdravije?
Danas, kad krenete u kupovinu teško je snaći se među toliko dostupnih opcija: kravlje, kozje, bez laktoze, sojino, bademovo...
Maloprodaja mlječnih alternativa porasla je na 2.4 milijarde dolara u 2020. u odnosu na 1.5 milijardi dolara u 2...
Evo kako se pravi
Pripremite smoothie od lubenice i krastavice i priuštite tijelu pravo nutritivno blago
Sastojci
1 šoljica lubenice, narezane na kockice1/2 šoljice krastavca, oguljenog i nasjeckanogSok od 1 limeteŠaka svježih listova mente1 šoljica kokosove vode6 grama elektrolita u prahu (po izboru)
Priprema
U blenderu pomiješajte lubenic...
Ishrana
Ove namirnice mogu smanjiti rizik od raka
Međutim, svjesno odabiranje hrane može biti korisno. Dokazano je da određene namirnice mogu povećati rizik za neka stanja, dok druge mogu pomoći u njihovom smanjenju. Pravilna prehrana, koja uključuje važne vitamine i minerale, može pomoći...
Upozorenje Stručnjaka
Kako zdrave navike mogu poremetiti hormonalni balans
Doktorica NHS-a i spcijalistkinja za žensko zdravlje Sara Dženkins navodi da su hormoni glasnici tijela- Oni međusobno komuniciraju, kako bi kontrolisali funkcije organizma - od plodnosti, težine, spavanja, menstrualnog ciklusa, apetita, pa...
Popularna ljetna slastica
Evo kako prekomjerna konzumacija sladoleda utiče na organizam
Dijetetičarka Kiran Campbell kaže da se ne moramo odreći sladoleda kako bismo živjeli zdravo, ali ključna je umjerenost.
"Postoji razlika u tome jedete li jednu kuglicu sladoleda ili tri. Bitna je i cjelokupna prehrana. Neko ko jede hranu...
Zdravlje u čaši
Voda s grejpom: Osvježavajući napitak koji potiče mršavljenje i jača imunitet
Grejp je voće koje se ističe svojim specifičnim slatko-kiselim okusom, a najpoznatija je crvena sorta zbog visokog sadržaja vitamina C, likopena i karotenoida. Dok su žute i zelene sorte blažeg okusa, crveni grejp je najbogatiji hranjivim t...
Riješite se nadutosti
Savjeti za bolju probavu
Abby Sharp, registrovana dijetetičarka i autorka bloga "Abbey's Kitchen", otkrila je da može biti da niska konzumacija hrane uzrokuje nadutost. Iako se često pretpostavlja da prejedanje izaziva nadutost, Šarp objašnjava da premali obroci i...
Evo šta kažu istraživanja
Dijetalna gazirana pića: Jesu li stvarno bolja za zdravlje?
Iako dijetalna gazirana pića često promovišu kao zdravija opcija, istraživanja pokazuju da njihova konzumacija može imati složenije posljedice. Redovna konzumacija dijetalnih gaziranih pića povezana je s većim rizikom od razvoja metabolički...
Ishrana
Otkrijte iznenađujuće 'supermoći' banane
I dok se često slavi zbog svog ukusa - ova voćka krije mnogo toga više što se dešava ispod njene skromne spoljašnjosti.
Banana može da poveća i vaše nivoe serotonina i dopamina, dva kritična neurotransmitera koja igraju ključnu ulogu u re...
šest vrsta
Ovu hranu trebate izbjegavati: Šteti vašim crijevima
U crijevima žive milioni mikroba koji reagiraju na ono čime ih hranimo. Kada jedemo hranu koja doprinosi rastu dobrih mikroba, dobrobit možemo osjetiti već u roku od nekoliko dana. Takođe, kada jedemo pogrešnu hranu, zdravlje crijeva počeće...
Superhrana
Zašto su bademi odličan izbor za vašu probavu, sitost, unos vitamina i zdravlje srca
Evo što možete očekivati ako pojedete 20 badema dnevno.
Bolja probava
Ova količina badema na dnevnoj bazi odlična je za probavu. Ne samo da poboljšava crijevnu mikrofloru, već i povećava broj dobrih bakterija te smanjuje broj onih loših,...
Pet dobrih razloga
Zašto je redovan doručak ključan za vaše zdravlje
Kada jedete, jednako je važno i ono šta jedete, tvrde stručnjaci. Istraživanja pokazuju da je za vaše cjelokupno zdravlje bolje unijeti većinu kalorija ujutru pa smanjivati kako se približava večera.
Stručnjaci firme Plumbnation istakli su...
Nova studija
Redovan unos ribe poboljšava inteligenciju i san
Naime, riba je puna omega-3 masnih kiselina - masti koja nosi brojne zdravstvene prednosti.
"Neuronima su potrebne omega-3 masne kiseline za pravilnu strukturu i funkciju ćelijske membrane", objašnjava neurolog Don Von važnost ishrane boga...