ishrana
Donosimo odgovor
Zašto je važno konzumirati vlakna?
Vlakna su nezaobilazna komponenta zdrave prehrane zbog svoje sposobnosti da podrže probavni sustav, reguliraju razinu šećera u krvi, smanje holesterol te promiču zdravlje srca i crijeva. Ovi neuništivi dijetalni sastojci nalaze se u različi...
Evo i kojih
Smanjenje konzumacije dviju namirnica može pozitivno uticati na zdravlje
Epidemiolog Tim Spector naglašava važnost naših prehrambenih izbora za opće zdravlje i dobrobit. Prema njegovim istraživanjima, ograničavanje unosa mesa i mliječnih proizvoda može imati pozitivan uticaj na crijevnu mikrofloru, što rezultira...
Donosimo odgovor
Da li je korištenje air fryera zdrav način pripreme hrane?
Svjesnost o štetnom utjecaju velikih količina ulja korištenih u tradicionalnim fritezama postaje sve veća među ljudima. Zbog toga sve više njih traži alternativne načine pripreme hrane koji nude sličan okus i teksturu, ali s manje masnoća....
Nova otkrića
Razrješena povezanost između konzumacije određene hrane i rizika od raka
U prvom istraživanju takve vrste, naučnici su pronašli ključni mehanizam koji povezuje brzu hranu s povećanim rizikom od raka. Studija provedena u Singapuru analizirala je uticaj metilglioksala, spoja koji se oslobađa pri razgradnji slatke...
Obratite pažnju
Ovi dodaci su puni šećera, a koristimo ih svakodnevno
Ukoliko vidite da se u proizvodu nalaze sirup, dekstroza ili melasa, nemojte da ga kupujete, savjet je nutricionistkinje Laure Burak za magazin "Eat This, Not That".
Evo nekoliko dodataka jelima koje bi u ovom slučaju trebalo da izbegavate...
za tijelo i um
Muskatni oraščić: Prirodni umirujući agens
Za ovaj oraščić je karakteristična naboranost i smeđa boja, posut je često bijelim prahom koji potiče od kreča. Oraščići okruglastog oblika se više cijene od oraščića duguljastog oblika. U njemu ima od sedam do 15 odsto etarskog ulja, oko 3...
Unosite li je dovoljno?
Važnost folne kiseline za zdravlje
Folna kiselina, član skupine B vitamina, igra izuzetno važnu ulogu u očuvanju zdravlja krvi i općeg stanja tijela. Osim što je ključna za zdravlje odraslih, folna kiselina je posebno bitna tijekom trudnoće, kada može imati ključan utjecaj n...
Iskoristite njegove benefite
Ovo proljetno povrće nadmašuje multivitaminske dodatke
"Šparoge su jedan od najboljih darova proljeća kad je riječ o smanjenju upala u tijelu. One sadrže vitamin C koji podržava imunološki sistem, vitamin A za zdravlje imuniteta te vitamin K za zdravlje kostiju. Također su i izvor vlakana koji...
Postoji razlog
Znate li da ne biste trebali prečesto jesti jagode?
Jagode su mnogima omiljeno voće, posebice ljeti - čak 91% jagode je voda, što ih čini vrlo osvježavajućima. Zbog niskog glikemijskog indeksa, jagode su pogodne i za dijabetičare.
Međutim, malo ko zna 'mračnu tajnu' jagoda - jagode su uvije...
6 savjeta
Ovo su biljni saveznici za zdravlje bubrega
PERŠUN
Bogat je antioksidansima i vitaminima koji mogu pomoći u detoksikaciji i podržati zdravlje bubrega. Peršinov čaj može pomoći u poticanju izlučivanja toksina iz tijela.
BRUSNICA
Poznata po svojim diuretičkim svojstvima, brusnica mo...
Donosimo savjete
8 namirnica koje mogu pomoći u dobijanju mišića
Sočivo
Sočivo dolazi u raznima varijacijama – crveno, žuto, crno, smeđe i zeleno, piše N1 Zagreb.
Nemojte da vas njihova minijaturna veličina zavara o njihovoj hranljivoj vrijednosti. Kuvano sočivo sadrži do 25 grama proteina na 100 grama...
Donosimo savjete
Kako pravilna ishrana može ublažiti simptome alergije na polen
Raznovrsna ishrana je jedan od najbitnijih preduslova za to, jer se njegovi dijelovi obnavljaju upravo kroz kvalitetne nutrijente iz kvalitetnih namirnica.
Citrusi
Narandža sadrži blizu 100 mg, a veći grejfrut preko 110 mg vitamina C koji...
Hranjive tvari
Ovo je sedam voćnih izbora koji smanjuju upalu
Iako je upala prirodna reakcija imunološkog sistema, hronična upala može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Međutim, konzumacija određenog voća s protuupalnim svojstvima može pomoći u smanjenju kronične upale i rizika od bolesti. Dije...
Hrana ima ključan faktor
Ako ne možete smršati, možda vam u prehrani nedostaju ove tvari
Nutricionist Jacek Szymanowski otkrio je da bi nedostatak određenih hranjivih tvari u prehrani mogao biti razlog zašto ne možemo smršavjeti.
Masti
Masti imaju važnu ulogu u prehrani i mogu pozitivno utjecati na proces mršavljenja ako se k...
Po mišljenju stručnjaka
Zdravstvene koristi konzumiranja kukuruza šećerca
''Ova vrsta kukuruza je dobar izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su vlakna, vitamini i minerali. Istraživanja su potvrdila značaj i njegove kvalitete u ishrani ljudi, uz doprinos opštem zdravlju i blagostanju. Bogat je vlaknima,...
Za dugovječnost
Ako želite da živite duže, uradite ove 4 stvari
Iako genetika igra značajnu ulogu u određivanju životnog vijeka, faktori načina života kao što su ishrana, vježbanje, upravljanje stresom, društvene veze i preventivne zdravstvene mjere također imaju značajan uticaj na dugovječnost.
Dotkor...
Prevencija
Pet zdravih namirnica koje smanjuju rizik od raka
Osim konzumacije zdrave hrane, ostanite aktivni, održavanje dobru liniju koja će vam pomoći da smanjite rizik od raka.
5 zdravih namirnica koje dokazano smanjuju rizik od dobijanja raka:
Borovnice
Grožđe
Brokoli
Paradajz
Žitarice,...
Preporuke
8 namirnica koje mogu pomoći u dobijanju mišića
Iako je proteine najjednostavnije dobiti iz mesa, oni koji ne žele ili iz nekog razloga ne mogu konzumirati meso, proteine će morati potražiti među nekim drugim namirnicama, a najčešće su to žitarice i sjemenke.
Sočivo
Sočivo dolazi u raz...
Mislite na svoje zdravlje
Smanjite holesterol uz ove namirnice
Evo koje namirnice treba redovno konzumirati kako bi se uticalo na razinu holesterola.
Mahunarke
Mahunarke, kao što su leća i slanutak, imaju ključnu ulogu u regulisanju i održavanju zdravih razina holesterola. Bogate su topivim vlaknima...
Oprez
Neočekivano: Probiotici mogu imati negativne posljedice i narušiti balans bakterija u crijevima
Mješavina mikroorganizama koji žive u ljudskom tijelu imaju velik uticaj na opće fizičko i mentalno zdravlje čovjeka. Poznato je da više od pola ljudskog tijela zapravo uopće nije ‘ljudsko‘. Podaci pokazuju da ljudske ćelije čine samo oko 4...