ishrana
skriveni rizik
Suho voće: Zdrav užitak ili šećerna zamka?
Prednosti
Hranljivo i zasitno
Tokom procesa sušenja voće gubi vodu, ali zadržava većinu hranljivih sastojaka. Time se povećava kalorijska vrijednost na 100 grama, što znači da mala količina može imati snažan nutritivni uticaj.
Bogato vit...
Štiti ritam života
Za snažan puls i zdravu krv – birajte šljive
Bogate su dijetalnim vlaknima, vitaminima C i K, kalijem, sorbitolom i polifenolnim antioksidansima, koji pozitivno djeluju na probavni, kardiovaskularni i koštani sistem.
Dokazana podrška probavi i zdravlju kostiju
Studija objavljena u J...
Zdrava, brza i ukusna
Snaga u svakom zalogaju: Pileća salata s kikirikijem
Spaja proteine, zdravu mast i vlakna za stabilan nivo energije i šećera u krvi.
Zašto vrijedi isprobati?
Bogata proteinima – 100 g pilećeg bijelog mesa sadrži oko 23 g visokokvalitetnog proteina, ključnog za izgradnju mišića i dugotrajan...
Protuupalna moć
Jedan badem svakog jutra liječi masnu jetru
Ipak, jednostavan dodatak ishrani poput jednog badema dnevno može pomoći u očuvanju zdravlja jetre.
Zašto baš bademi?
Bademi su bogati zdravim nezasićenim mastima, antioksidansima i vitaminom E, koji imaju protuupalna svojstva.
Prema i...
Zdrava israhana
Tri supernamirnice iz vaše kuhinje koje obogaćuju ishranu i tope kilograme
Tikvice – lagana i hranjiva poslastica
Tikvice su tipično mediteransko povrće, poznato po svojoj sočnosti i nježnom okusu. Idealne su za one koji žele smršati, jer sadrže malo kalorija, a velik broj vitamina i minerala. Preporučuje se krat...
opasne za zdravlje
Tri namirnice koje ozbiljno ugrožavaju zdravlje vaše djece, a jedu ih svako jutro
Međunarodni kardiolozi i nutricionisti upozoravaju na štetne posljedice određenih skupina namirnica koje mogu dugoročno narušiti zdravlje najmlađih.
Prerađeno meso poput hrenovki, salama i suhomesnatih proizvoda obiluje natrijem, nitrati i...
prirodni SPF
Namirnice koje stvaraju nevidljivi sloj zaštite od sunca
Ljeto donosi užarene sunčeve zrake koje mogu izazvati oštećenja kože i povećati rizik od fotoaginga i malignih promjena. Osim adekvatne zaštite kremama, ishrana igra ključnu ulogu u jačanju otpornosti kože i organizma na UV-zračenje.
Nutri...
najlakša dijeta ljeta
Dinja dijeta: Minus 5 kilograma za samo 14 dana
Prehrambene i metaboličke osobine dinje pokazale su se korisnim u režimima kontrolisanog mršanja, posebno u tzv. "dinja dijeti", popularizovanoj kroz dvosedmični jelovnik koji kombinuje dinju s nemasnim proteinima, povrćem i integralnim ugl...
za smirenje
Nervozni ste? Pojedite šaku suhih brusnica
Dok farmakološki tretmani mogu imati svoje mjesto u terapiji anksioznosti i blage nervoze, istraživanja sve više ukazuju na ulogu ishrane – posebno bioaktivnih tvari iz voća u podršci mentalnom zdravlju. Među njima, suhim brusnicama (Vaccin...
Zdravi izbori
Zašto gljive ne mogu u potpunosti zamijeniti meso – i zašto to nije loše
Bogate su vlaknima, posebno beta-glukanima, koji imaju povoljan uticaj na imunitet i nivo holesterola.
Sadrže vitamine B grupe (B2, B3, B5) koji su važni za metabolizam. Minerali poput selena, bakra i kalija nalaze se u značajnim količinam...
Održivo rješenje
Skida 20 kg za 90 dana: Dijeta bez zabrana koja ne vraća kilograme
Popularna UN dijeta traje 90 dana i omogućava postepeni gubitak do 20 kilograma bez zabrane namirnica. Dijeta se zasniva na izmjeni četiri tipa dana: proteinski, škrobni, ugljikohidratni i vitaminski, s povremenim "vodenim" danima kada se p...
Stručnjaci upozoravaju
Trovanje lubenicom? Može se dogoditi ako zaboravite ovaj ključni korak prije rezanja
Ipak, stručnjaci upozoravaju da ova ljetna poslastica može skrivati zdravstveni rizik – ako se ne opere prije rezanja.
Zašto je pranje lubenice važno?
Iako većina ljudi ne jede koru lubenice, upravo se na njoj mogu nalaziti opasne bakteri...
Pretilost počinje u ranoj dobi
Ono što djeca jedu danas, može utjecati na pretilost u odrasloj dobi
Zašto su masne kiseline važne?
Masne kiseline, posebno polinezasićene masne kiseline (PUFA), među kojima su najpoznatije omega-3 i omega-6, poznate su po svom povoljnom djelovanju na zdravlje srca i krvnih sudova. Omega-3 kiseline, prisutn...
Čisti i štiti
Započnite dan s tunjevinom i spasite jetru
Ove hranjive tvari djeluju sinergijski kako bi podržale regeneraciju jetrenih stanica i smanjile oksidativni stres, ključne faktore u očuvanju funkcije jetre.
Omega-3 masne kiseline i jutarnja regeneracija jetre
Prema istraživanju objavlj...
ulje koje svi koristimo
Da li je suncokretovo ulje i dalje dobra opcija za kuhanje?
Koje vrste suncokretovog ulja postoje?
Ključ razumijevanja leži u njegovom sastavu. Postoje tri osnovne vrste:
Visokolinolno ulje sadrži velike količine omega-6 masnih kiselina. One jesu važne za funkcionisanje tijela, ali u prekomjernim...
Kontrola apetita
Prestali ste pušiti? Evo šta jesti da se ne udebljate
Promjene u metabolizmu i povećana potreba za oralnom stimulacijom mogu potaknuti prejedanje, što vodi do povećanja tjelesne mase. Međutim, pravilnim izborom hrane može se izbjeći značajan porast kilograma.
Pravilna ishrana nakon prestanka...
prirodni saveznik
Tri zdravstvena stanja u kojima đumbir nije preporučljiv
Iako je đumbir koristan i u mnogim slučajevima ljekovit, važno je znati kada ga treba izbjegavati. Trudnoća, dijabetes i žučni kamenac predstavljaju situacije u kojima je konzumacija đumbira potencijalno rizična. U svim drugim okolnostima,...
Ljekovita snaga
Ovo voće štiti vaš organizam od čak sedam bolesti
Bromelain, aktivni sastojak ananasa, djeluje protuupalno i analgetski, smanjujući upale kod osteoartritisa i sportskih povreda. Vitamin C jača imunitet i štiti od oksidativnog stresa, dok mangan doprinosi zdravlju kostiju i metabolizmu.
Is...
recept za energiju ili mit?
Kortizol koktel: Novi wellness hit koji osvaja mreže – vrijedi li ga probati?
Recept je jednostavan i može zvučati kao osvježavajući ljetni napitak: sok od narandže (vitamin C), kokosova voda (bogata kalijem) i prstohvat kvalitetne morske soli (natrij). Neki entuzijasti dodaju i „cream of tartar“ (kalijev bitartrat)...
Od njive do tanjira
Spasi planetu jedan dan: Biraj sezonsko, podrži lokalno, čuvaj prirodu
Međunarodni dan održive gastronomije, koji se obilježava svakog 18. juna, podsjetnik je na to da hrana nije samo zadovoljstvo – ona je i moćan alat za očuvanje planete.
Šta je održiva gastronomija?
Održiva gastronomija podrazumijeva pripr...