ishrana
Prema savjetima nutricioniste
Savjeti za kontrolu prejedanja i poticanje zdravog gubitka kilograma
Međutim, privatna kuharica i nutricionistica Dorothy Woods za Express je otkrila svoje vrlo jednostavne promjene za zdraviji način života.
"Zamijenite slatke sokove, gazirana i energetska pića vodom. Ne samo da vas ona održava hidratizira...
Prirodno i zdravo
Lijek na tanjiru: Ispravnom prehranom protiv anksioznosti
Hranjivi sastojci za „stišavanje“ prirodnog alarma
Istraživanja su pokazala da postoji veza između brojnih hranjivih sastojaka i prisustva, odnosno odsustva simptoma anksioznosti. Za kontrolu amigdale ključne su kratkolančane masne kiselin...
Ukusna voćka
Marelice: Prirodna zaštita od sunca i blagodati za probavu i vid u ljetnim danima
Zaštita od sunca
Marelica je bogata beta-karotenom, antioksidansom koji se pretvara u vitamin A u tijelu. Vitamin A je ključan za zdravu kožu jer pomaže u obnovi stanica kože te može pomoći u zaštiti od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem....
Zdravo voće
Trešnja: Prirodni saveznik imunološkog sistema
Hranjive tvari u trešnjama
Trešnje su bogate raznim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Evo nekoliko ključnih nutrijenata koje sadrže:
Vitamin C: Ovaj moćni antioksidans pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i jača imunološki sus...
Sačuvajte zdravlje
Psihobiotičkom ishranom smanjite stres
Zbog toga su neki irski naučnici odlučili da vide da li psihobiotička ishrana, dizajnirana da promoviše zdravlje crijeva, takođe može imati pozitivan uticaj na naše mentalno blagostanje.
Zasniva se na relaciji crijeva i mozga tako što daje...
Evo i zbog čega
Šljive smanjuju rizik od problema sa crijevima, srcem i dijabetesom
Na listi namirnica koje pomažu kod zatvora nalaze se kefir, brokoli, mahunarke i orasi. Međutim, suve šljive su posebno popularna opcija. Prema studiji iz 2011. godine, uključivanje ovog voća u našu ishranu je jedna od prvih stvari koje tre...
Ishrana
Nutricionistkinja tvrdi: Začini mnogo više od dodataka jelu
Neizostavan su dio svake kuhinje, dodajući jelima bogatstvo ukusa, boje i mirisa. Oni nisu samo sredstvo za poboljšanje gastronomskih doživljaja, već i izvor mnogih zdravstvenih koristi.
Kroz vijekove, začini su igrali ključnu ulogu u trgo...
Brz i zdrav obrok
Isprobajte supu od paradajza i lubenice
Sastojci:
paradajz 1 kg
lubenica 700 g
bosiljak 4-5 listića
so po ukusu
biber po ukusu
ljuta paprika po želji
Priprema:
Oljušteni paradajz, očišćenu lubenicu i listiće bosiljka izmiksajte i supa je spremna. Po želji dodajte malo lju...
Ishrana
Stalno vam se jede slatko? Evo šta vam tijelo poručuje
Svima nam je poznat onaj osjećaj kada nam se jede nešto slatko i ma koliko se trudili da zavaramo organizam jabukom ili bobičastim voćem, želja postaje samo veća. Na kraju ipak pokleknemo i posegnemo za omiljenom čokoladom, kolačem ili bomb...
Slične, a različite
Nektarine ili breskve: Koje voće je zdravije
Nektarine su specifična sorta breskve, a i one i breskve dostupne su u varijanti sa ijbelim i žutim „mesom“ i smatraju se koštičavim voćem, jer obje vrste ploda imaju košticu u središtu.
Iako su vrlo slične, nektarine i breskve se razliku...
Sjajan izbor
Neurolozi: Najbolje voće koje možete jesti za zdravlje mozga
Gotovo ne zahtijeva pripremu i zadovoljava želju za nečim slatkim, čineći vas manje sklonima posezanju za nečim što je puno dodanog šećera, što definitivno nije dobro za zdravlje mozga.
Neurohirurginja, dr. Betsy Grunch, tvrdi da je jedan...
Za ravnotežu hormona
Hranom možete regulisati neprijatne simptome menopauze
Imajte na umu da ćete sa godinama, možda morati da generalno unosite manje kalorija kako biste održali svoju težinu. Zbog smanjenja mišićne mase i usporavanja metabolizma, važnije je jesti hranu bogatu proteinima, ograničiti količinu prerađ...
Najbolji i najgori izbori
Koja hrana pomaže kvalitetnijem snu, a koja ga otežava
Banana i maslac od badema
Idealan "snack" prije spavanja može biti ova jednostavna opcija od 150 kalorija koja je bogata hranjivim tvarima. Jedna je studija pokazala da konzumacija niskokaloričnih ugljikohidrata ili proteinskih obroka 30 m...
Neugodn simptomi
Kako izbjeći nadutost nakon obilnog obroka: Savjeti stručnjaka
Svi smo imali trenutak kajanja nakon prejedanja, a iako je nadutost izuzetno česta, simptomi su daleko od ugodnih, piše Mirror.
“Ponekad i nedovoljno jedenje ili nepravilno jedenje može dovesti do nadutosti”, kaže doktorica.
Dodaje da ako...
Ima ga na svakog pijaci
Ovo povrće reguliše holesterol i krvni pritisak
Ova stanja mogu dovesti do začepljenja arterija, kažu stručnjaci.
Da bi se smanjio povišeni holesterol i krvni pritisak, često se preporučuje konzumacija ribe, integralnih žitarica, orašastih plodova, sjemena, voća i povrća. Međutim, kupus...
Uvrstite ih u ishranu
Maline i kupine su izuzetno bogate mineralima i vitaminima
Nutritivna vrijednost malina i kupina
Maline i kupine su izuzetno bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, a ovo su njihove nutritivne vrijednosti:
Antioksidansi: Maline i kupine su bogate antioksidansima poput vitamina C, flavono...
Nudi brojne dobrobiti
Vrsta riže koju najmanje jedemo, a može pomoći našem zdravlju
Iako je puna dobrobiti, pojedinci s intenzivnim alergijama na gluten bi trebali pripaziti kod konzumacije, bez obzira na to što je smeđa riža gluten-free te je poznato da postoji mogućnost proizvodnje arsena, toksičnog metala kojeg bi se tr...
Isprobajte
Ovo je sedam najboljih zamjena za meso
S obzirom na sve veću popularnost vegetarijanske i veganske prehrane, traženje najboljih zamjena za meso postalo je važna tema za mnoge. Donosimo vam sedam najpopularnijih opcija.
Tofu
Tofu, napravljen od soje, izvrstan je izvor proteina...
Uvrstite ih u ishranu
Tri namirnice koje su dobre za opšte zdravlje
Zato je nutricionistkinja Emily English istakla tri namirnice koje uvijek ima u frižideru za bolje opšte zdravlje.
Ona je za Mirror govorila o tome kako je fokusiranje na zdravlje crijeva ključno za zdrav i živ život. Kada obavlja sedmičnu...
Prema istraživanjima iz Beča
Prekomjerna konzumacija soli povećava rizik od raka želuca
Kuhinjska so je, u umjerenim količinama, neophodna i značajna za ljudsko zdravlje, jer ima važnu ulogu u biohemijskim procesima u organizmu. Zbog prekomjernog konzumiranja, međutim, so postaje opasnost za čovjeka.
Istraživanje pokazuje da...