Ishrana
štetan za zdravlje
Devet načina da se oslobodite zavisnosti od šećera
Nije tajna da je šećer štetan za zdravlje. Posljedice visokog unosa šećera mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara, ali, nažalost, što više šećera jedete, više ćete žudjeti za njim.
pun pogodak za organizam
Zašto je zdravo konzumirati chia sjemenke?
Chia sjemenke naviknuti smo stavljati u zobenu kašu, razno razne varijante jogurta, pudinga i sličnih pripravaka, ali jeste li znali da chia sjemenke možete i piti?
mišljenje stručnjaka
Zašto ne bismo trebali ostatke hrane čuvati u alumijumskoj foliji?
Svi smo bar jednom umotali ostatke večere u aluminijsku foliju ili u nju spakovali obrok za goste. Aluminijumska folija čini se praktičnim rješenjem, ali je li zaista sigurna za čuvanje hrane? Prema mišljenju stručnjaka, nije.
prije doručka
Zašto je preporučljivo jesti 3 suhe šljive svaki dan?
Suhe šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća. Za razliku od svježih šljiva, suhe šljive mogu stajati u ostavi oko šest mjeseci. Kada se čuvaju u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana.
zdrava ishrana
Jednostavan i zdrav način ishrane koji produžava vijek
Neminovno je da se sve više govori o zdravoj ishrani, zdravom načinu života i mentalnom zdravlju – sve u cilju poboljšanja opšteg stanja. Ali postoji li magična formula?
uvrstite ga u doručak
Povrće koje vas duže drži sitima, a pomaže pri mršanju
Hrana bogata proteinima, poput jaja, ribe, nemasnog mesa i mahunarki, savršena je za skidanje suvišnih kilograma, naročito u području struka.
sadrži hranjive materije
Zašto treba često jesti kupus
Kako biste što bolje brinuli o zdravlju ovih važnih organa, u prehranu možete da uključite i jednu namirnicu koja pozitivno utiče na njihovo zdravlje.
Umjerenost i balans
Proteini su zdravi, ali oprezno s njima
Proteini su ključan dio zdrave prehrane, pomažući u izgradnji i oporavku tkiva, podržavanju rasta mišića te održavanju snažnog imunološkog sistema.
Hrana kao saveznik
Šest najboljih začina za ubrzavanje metabolizma
Da li ćemo imati brz ili spor metabolizam, zavisi umnogome i od hrane koju unosimo u sebe.
Riječ struke
Koliko vode zapravo trebamo piti?
Nije lako imati tijelo. To je u osnovi cijeli ekosistem za koji ste zaduženi, a da se niste prijavili za posao.
nutritivna sila
Šest dobrih razloga zbog kojih ćete jesti bademe svaki dan
Bademi su definitivno prava nutritivna sila. Predstavljamo prednosti njihovog svakodnevnog konzumiranja.
da li ste stalno gladni?
Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećera
Nutricionistica tvrdi
Dvije vrste namirnica mogu dovesti do začepljenja arterija
Slana hrana osnovni je dio mnogih prehrana, ali pretjeran unos natrijuma može imati ozbiljne posljedice na zdravlje srca.
više željeza od špinata
Ova biljka je proglašena najzdravijom na svijetu: Bolja od cvekle, blitve...
Potočarka (lat. Nasturtium officinale) je skromna, ali vrlo dragocjena biljka. O njenoj nutritivnoj vrijednosti dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i narandže.
Čuva zdravlje srca
Ako jedete masnu hranu, probajte ovo piće
U stresnim situacijama često biramo nezdravu hranu bogatu mastima i šećerima. Na sreću, naučnici su otkrili da određeni sastojci mogu pomoći u ublažavanju njihovih negativnih efekata.
bogat hranjivim materijama
Grickalica koju većina obožava pozitivno utiče na zdravlje srca i bogata je magnezijumom
Osim što je ukusan, kikiriki je bogat hranljivim materijama. Pun je proteina, zdravih masti, vitamina i minerala, te može doprineti zdravlju srca, oporavku mišića i mnogim drugim benefitima. Međutim, kao i svaka hrana, kikiriki ima prednosti, ali i potencijalne nedostatke koje treba uzeti u obzir pre nego što ga dodate u svoju ishranu.
prednosti za zdravlje
Pet razloga zbog kojih treba da jedemo kiseli kupus
Kiseli kupus ima mnogo prednosti kada je zdravlje u pitanju, a mi izdvajamo 5 najznačajnijih, zbog kojih ćete ga sigurno jesti češće.
ne bacajte ih
Ljuske od bijelog luka imaju brojne benefite
Za bijeli luk kažu da je izuzetno zdrav i da bi trebalo u gotovo svako jelo da ga ubacimo.
brojni pozitivni efekti
Zdravstvene prednosti mente i načini njene konzumacije
Menta ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, a njena primjena može se prilagoditi različitim potrebama i ukusima.
stekao lošu reputaciju
Hljeb ne goji i postoji 5 razloga zašto ga treba jesti
Hljeb je vremenom stekao lošu reputaciju, vjerovatno zbog popularnosti modernih dijeta s malo ugljenih hidrata i bez glutena. Međutim, ako nemate zdravstveni problem poput celijakije, alergije na pšenicu ili necelijakične osjetljivosti na gluten, nema potrebe da izbjegavate hljeb!