Ishrana
ključni za energiju
Devet znakova da ne unosite dovoljno ugljikohidrata
Ugljikohidrati nisu neprijatelj! Ključni su za energiju, probavu i zdravlje mozga. Saznajte koji su znakovi da ne unosite dovoljno ugljikohidrata
skriveni šećeri
17 namirnica koje imaju više šećera nego što mislite
Mnogo hrane i pića može sadržavati skrivene šećere, čak i ako ih ne smatramo slatkima. To uključuje kečap ili umak za špagete. Prekomjeran unos šećera može značajno utjecati na zdravlje, povećavajući rizik od pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka.
svi je jedemo
Naučnici otkrili koja vrsta hrane nas ‘tjera‘ da starimo brže
Istraživači sa Univerziteta Casamassima proučavali su više od 22.000 osoba i otkrili da je konzumacija ultraprerađene hrane povezana s ubrzanim procesom biološkog starenja.
kolač svih generacija
Brzo i jednostavno: Zdravija verzija čupavaca
Čupavci su jedan od najomiljenijih kolača svih generacija.
izazovi za tijelo
Šta jesti kada zahladi: Hrana koja štiti tijelo zimi
Zimski mjeseci donose mnoge izazove za tijelo. Otkrijte šta jesti kada zahladi u svrhu zaštite kože, kose i imuniteta od hladnoće i grijanja
rješava tegobe
Sedam razloga zašto je dobro jesti mandarine svaki dan
Bogate vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i pritom su veoma ukusne.
štetan za zdravlje
Devet načina da se oslobodite zavisnosti od šećera
Nije tajna da je šećer štetan za zdravlje. Posljedice visokog unosa šećera mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara, ali, nažalost, što više šećera jedete, više ćete žudjeti za njim.
pun pogodak za organizam
Zašto je zdravo konzumirati chia sjemenke?
Chia sjemenke naviknuti smo stavljati u zobenu kašu, razno razne varijante jogurta, pudinga i sličnih pripravaka, ali jeste li znali da chia sjemenke možete i piti?
mišljenje stručnjaka
Zašto ne bismo trebali ostatke hrane čuvati u alumijumskoj foliji?
Svi smo bar jednom umotali ostatke večere u aluminijsku foliju ili u nju spakovali obrok za goste. Aluminijumska folija čini se praktičnim rješenjem, ali je li zaista sigurna za čuvanje hrane? Prema mišljenju stručnjaka, nije.
prije doručka
Zašto je preporučljivo jesti 3 suhe šljive svaki dan?
Suhe šljive su, bez sumnje, najbolje od sušenog voća. Za razliku od svježih šljiva, suhe šljive mogu stajati u ostavi oko šest mjeseci. Kada se čuvaju u frižideru, u zatvorenoj posudi, ostaju jestive do godinu dana.
zdrava ishrana
Jednostavan i zdrav način ishrane koji produžava vijek
Neminovno je da se sve više govori o zdravoj ishrani, zdravom načinu života i mentalnom zdravlju – sve u cilju poboljšanja opšteg stanja. Ali postoji li magična formula?
uvrstite ga u doručak
Povrće koje vas duže drži sitima, a pomaže pri mršanju
Hrana bogata proteinima, poput jaja, ribe, nemasnog mesa i mahunarki, savršena je za skidanje suvišnih kilograma, naročito u području struka.
sadrži hranjive materije
Zašto treba često jesti kupus
Kako biste što bolje brinuli o zdravlju ovih važnih organa, u prehranu možete da uključite i jednu namirnicu koja pozitivno utiče na njihovo zdravlje.
Hrana kao saveznik
Šest najboljih začina za ubrzavanje metabolizma
Da li ćemo imati brz ili spor metabolizam, zavisi umnogome i od hrane koju unosimo u sebe.
Umjerenost i balans
Proteini su zdravi, ali oprezno s njima
Proteini su ključan dio zdrave prehrane, pomažući u izgradnji i oporavku tkiva, podržavanju rasta mišića te održavanju snažnog imunološkog sistema.
Riječ struke
Koliko vode zapravo trebamo piti?
Nije lako imati tijelo. To je u osnovi cijeli ekosistem za koji ste zaduženi, a da se niste prijavili za posao.
nutritivna sila
Šest dobrih razloga zbog kojih ćete jesti bademe svaki dan
Bademi su definitivno prava nutritivna sila. Predstavljamo prednosti njihovog svakodnevnog konzumiranja.
da li ste stalno gladni?
Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećera
Nutricionistica tvrdi
Dvije vrste namirnica mogu dovesti do začepljenja arterija
Slana hrana osnovni je dio mnogih prehrana, ali pretjeran unos natrijuma može imati ozbiljne posljedice na zdravlje srca.
više željeza od špinata
Ova biljka je proglašena najzdravijom na svijetu: Bolja od cvekle, blitve...
Potočarka (lat. Nasturtium officinale) je skromna, ali vrlo dragocjena biljka. O njenoj nutritivnoj vrijednosti dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i narandže.